Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cuvînt de adio din partea fostului președinte, Petru Lucinschi pentru Mircea Snegur

16 sep. 2023,, 09:48   Politică
2647 0

Cu mare tristețe și durere în suflet am aflat despre plecarea în neființă a primului Președinte al Republicii Moldova Mircea Snegur.

Știam despre boala grea cu care se confrunta, ne vedeam și credeam totuși că boala se va retrage. Cu mare regret asta nu s-a întîmplat. Din păcate, realitatea a fost să fie alta.

Mircea Snegur… Orice om de bună credință din Țara noastră rostește acest nume cu mult respect. Este persoană, care în clipe de mare cumpănă pentru Statul Republica Moldova și pentru cetățenii săi a dat dovadă de mult curaj, de o profundă intelegere a sarcinilor care au stat în fața instituțiilor statale. Mai potrivit mi se pare chiar apreciativul- înțelepciune. Ne cunoaștem de 34 de ani, am început a activa împreună ca și colegi din 1989. Nu știu dacă trebuie să mai spun că a fost o perioadă pe puțin spus complicată. Multe dintre postulatele asupra cărora s-a insistat decenii în șir s-au dovedit a fi false și lipsite de nucleul adevarului. Libertatea de gîndire și libertatea de actiuni au devenit norme obiective de dezvoltare ale societății. .Aceste înoiri erau pe cît de benefice pe atît de complicate. În sens că aveau capacitatea de a crea prboleme și a lansa cerințe mai puțin studiate și, deci, mai puțin cunoscute. Domnul Președinte Snegur a știut să creeze și să ocrotească un adevărat echilibru în societate. Se datorează talentului său înăscut de conducător, manierei lui de a încerca să înțeleagă oponenții, de a-i trata cu multă bunăvoință. Am participat de mai multe ori la discuțiile, pe care le susținea cu diferiți reprezentanți ai vieții publice și vedeam cu ce măiestrie știa să «stingă» cele mai incendiare situații. Nu am auzit de la Dumnealui niciodată expresii de ură față de o persoană sau față de o formațiune politică cu atît mai mult nu am auzit vri-o dată că are intenția să se răzbune. Insadisfacția lui se exprimă prin faptul că își exprimă dezamăgirea și regretul față de aceste persoane.

Calitățile sale deosebite- onestitatea, corectitudinea, cumsecădenia au contribuit în mare măsura la crearea unei imagini pozitive a Țăriii noastre în structurile de guvernare și diplomatice de peste hotare. Erau primele manifestări ale diplomației din Moldova și viitorul relațiilor noastre cu partenerii străini depindea în mare măsură de acești primi pași. După cît au fost de bun augur.

…Multe acțiuni le-am inițiat împreună, multe declarații am semnat de comun acord. O sa-mi lipsească vorba lui cumpătată, domoală de parcă punea pe cîntar fiecare cuvînt. O să-mi lipsească meditațiile lui cu o filozofie sănătoasă răsărită și crescută trainic în ceea ce ne-am obișnuit a zice neam și țară. Mircea Snegur va pleca la marea odihnă. Dar roadele trudei sale vor rămîne pentru vecie drept moștenire noilor și noilor generații.


Adio, Excelență! Adio, Domnule Președinte, dragă coleg și prieten. Cei rămași se vor pocloni și vor cinsti cu pioșenie tot ce poartă însemnele Mircea Snegur. …

Petru Lucinschi,

ex-Președinte al Republicii Moldova

3
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?