Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Cum va schimba ordinea mondială actualul conflict din Orientul Mijlociu

16 oct. 2023,, 13:27   Politică
3657 0

Extinderea în continuare a conflictului palestiniano-israelian și începerea operațiunii terestre a Israelului în Fîșia Gaza ar putea duce la o creștere semnificativă a numărului de refugiați în Europa și la o creștere bruscă a prețurilor la petrol și gaze naturale.

Această opinie a fost exprimată de politologul, analistul, directorul Institutului de Diplomație, Studii Politice și Probleme de Securitate, expertul în securitate, fostul viceministru de Externe Valeriu Ostalep, în cadrul emisiunii "Fără cravată" cu Alexandru Stahurschi de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

El a amintit că vorbim despre o regiune foarte complexă din punct de vedere al intereselor geopolitice, unde există multe organizații teroriste și un amalgam de servicii de informații ale diferitelor țări.

"Jumătate din lume își are masa acolo, adică exact în acea regiune. Unul dintre cele mai importante conflicte de acolo este cel dintre Israel și Iran. Iranul este unul dintre principalii parteneri ai Chinei și ai Rusiei, iar ei nu ascund această situație. În același timp, Iranul nu are cele mai bune relații cu Azerbaidjanul și Turcia. În nordul Iranului trăiesc aproximativ 12 milioane de azeri. Șiiții și sunniții, Arabia Saudită și Iranul sînt subiecte separate. Marea Britanie, SUA, Rusia, arabi, petrol..... În cazul unui conflict real serios între Israel și Iran, prețul petrolului în lume va crește de cel puțin trei ori, și toată lumea știe foarte bine acest lucru", a declarat Valeriu Ostalep.

Potrivit acestuia, marii producători de gaze din rîndul țărilor arabe au declarat că sînt gata să înceteze furnizarea de gaze dacă Israelul continuă operațiunile terestre. Într-o astfel de situație, prețurile la gaze vor crește, ceea ce va fi favorabil Rusiei, al cărei gaz va costa și el mai mult, iar combustibilul albastru va fi vîndut la prețuri nebunești în Europa, ceea ce va afecta și Moldova.


Politologul și analistul a subliniat că, dacă ostilitățile din Orientul Mijlociu se vor intensifica mai mult decît în prezent, dacă va avea loc un schimb activ de rachete, atunci va exista un asemenea flux de refugiați din Fîșia Gaza, care va copleși totul și va curge în Europa, iar atunci actuala criză a migrației în UE va părea o grădiniță de copii.

Valeriu Ostalep a remarcat că în prezent există o confruntare între două forțe globale opuse în Orientul Mijlociu, fiecare dintre ele avînd aliații săi, dar situația este foarte complicată, deoarece fiecare are propriul interes.

"Dacă e vorba de petrol, gaze, arme, război, mulți oameni au bombe atomice acolo. Și Israelul are rachete atomice, și Iranul le are, nu e clar pînă la capăt dacă au sau nu au, dar nu cred că cineva vrea să ajungă să numere cîte rachete are fiecare parte. În orice caz, toată lumea are o mulțime de rachete. Și dacă la un moment dat una dintre aceste părți (și toată lumea este acolo acum, cei mai mari jucători), dintr-un motiv oarecare, decide, și se poate face în așa fel încît nimeni nu-și va da seama cine a început primul în acest conglomerat, atunci cel de-al treilea război mondial va începe cu adevărat. Nu va părea puțin nimănui - nici din punct de vedere economic, nici din punct de vedere militar", a subliniat politologul și analistul.

Valeriu Ostalep consideră că actualul conflict din Orientul Mijlociu poate schimba ordinea mondială existentă, iar una dintre soluțiile sale ar putea fi un consens între cei trei lideri ai marilor puteri: Rusia, China și Statele Unite. Pentru aceasta este însă nevoie de un dialog politic, care în prezent este problematic din cauza zidurilor construite anterior și a încetării contactelor între părți, chiar și la nivelul serviciilor de informații.

El a spus că vede o problemă uriașă în faptul că marii jucători, care au putere și influență reală în Orientul Mijlociu, au construit anterior ziduri între ei și nu au niciun dialog politic.

"Nu există dialog, nu există un contact normal nici măcar între serviciile de informații, iar acest lucru este foarte important. Ar trebui să existe întotdeauna contacte între marile servicii de informații, pentru că ne certăm, dar există și probleme comune. Acum, oameni inteligenți ar fi trebuit să se întîlnească și să calculeze astfel de opțiuni. Iar ei au construit ziduri. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că blocurile de forțe existente în Orientul Mijlociu își vor juca propriul joc, își vor calcula propriile beneficii, iar alții își vor calcula propriile beneficii pe același fundal. Ar putea exista părți terțe, jucători terți. Există zeci de organizații teroriste în Orientul Mijlociu cu astfel de "capcane" încît nu veți înțelege pînă la sfîrșit cine se află cu adevărat în spatele lor. Și de 10 ori mai mult trebuie să facem ordine în toate, pentru a înțelege dacă pot profita de această situație pentru a detona, pentru a destabiliza situația. Aceasta este cea mai mare problemă. Este o situație de confruntare între mari jucători", a subliniat politologul și analistul.

În opinia sa, în mod ideal, Biden, Putin și Xi Jinping ar putea să se întîlnească împreună pentru a rezolva conflictul din Orientul Mijlociu, care reprezintă în prezent un risc uman global. Dar situația este agravată de faptul că SUA au construit ziduri, iar acum fac absolut tot ce le stă în putință pentru a bloca Rusia, astfel încît să nu existe niciun dialog cu ea. "Nu numai între ei, ci și pentru ca să nu existe niciun dialog cu Rusia. Adică limitează orice contacte, orice oportunități. Acest lucru este absolut evident. Există o politică de a nu se angaja, de a nu discuta, de a nu construi poduri, ci, dimpotrivă, construiesc ziduri. În același timp, nu există contacte nu numai între liderii politici, ci și între serviciile de informații. Marea Britanie procedează la fel", a remarcat Valeriu Ostalep.

În același timp, el a atras atenția asupra faptului că Rusia comunică cu China atît la nivel de politicieni, cît și la nivelul serviciilor de informații. Interesul lor în Orientul Mijlociu coincide fără ambiguitate, există doar propriile detalii.

"Există țări occidentale care nu vor să discute nimic cu Rusia, care are o influență în Orientul Mijlociu care a crescut foarte mult în ultima vreme. Eu sînt împotriva construirii unui fel de ziduri. Oamenii civilizați și serioși vorbesc întotdeauna unii cu alții, întotdeauna vor fi mai puține probleme atunci cînd comunicăm. Doar idioții și proștii refuză să vorbească, se termină întotdeauna foarte rău, cu mai multe victime", a subliniat politologul și analistul.

El s-a arătat nemulțumit de faptul că liderii marilor puteri construiesc ziduri între ei, în loc să vorbească și să negocieze, iar în cele din urmă acest lucru ar putea duce la o serie de noi conflicte.

Valeriu Ostalep a atras atenția asupra faptului că SUA au trimis forțe navale, inclusiv cea mai mare navă de război din lume, în Marea Mediterană pentru a sprijini Israelul după atacurile militanților Hamas. SUA acționează aici pe baza principiului acțiunii preventive, pentru a împiedica alte forțe să încerce să intervină, să decidă să folosească arme.

"Cu un portavion american de mari dimensiuni pe loc, nu poți trage cu una cu două. Iar dacă ceva din apropierea lui cade, este deja un atac asupra SUA. Așadar, acesta este un ajutor pentru Israel și foarte tangibil. Este, bineînțeles, îndreptat împotriva Hamas. Cred că există deja un început de dialog cu țările arabe și în special cu Iranul. Întrebarea principală va fi dacă Iranul se va implica sau nu în acest conflict și, dacă o va face, sub ce formă va fi - direct, deschis sau prin intermediul unui stat terț", a declarat Valeriu Ostalep.

Din partea redacției: Hamas are orientare sunnită, iar conducerea religioasă a Iranului este șiită. Există contradicții ireconciliabile între aceste ramuri ale islamului, astfel încît, potrivit unor observatori, Iranul nu are nimic de-a face cu Hamas, care este un proiect al Marii Britanii, Turciei și al serviciilor de informații ale Israelului, ca instrument de influențare a situației din regiune și de provocare periodică a conflictelor pentru a da vina pe Iran. Proiectul Iranului este Hezbollahul șiit libanez, care încearcă pe toate căile posibile să evite implicarea în acest conflict. Implicarea Hezbollah în conflict nu este favorabilă nici pentru actuala conducere a Israelului, dar, dintr-un motiv oarecare, armata israeliană, potrivit unor instituții media arabe, a fost prima care a bombardat pozițiile Hezbollah în sudul Libanului, ceea ce a dus la un schimb de lovituri la granițele nordice ale Israelului.

22
0
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?