Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cristina Lesnic, în vizită la Rezina: Ce probleme au fost puse în discuție

7 aug. 2020,, 08:44   Politică
3520 0

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a efectuat o vizită în Rezina, unde a discutat cu administrația publică locală, cu medicii locuitori din regiunea transnistreană, care au ales să fie cazați temporar în Rezina din cauza restricțiilor de circulație impuse de Tiraspol, dar și cu pedagogii de la Liceul Teoretic „Olimp”, comunică moldpres.md cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Reprezentanții spitalului raional Rezina au vorbit despre provocările pandemiei Covid-19, dar și despre dificultățile de circulație în zona de securitate.

„Am acordat atenție deosebită populației din stînga Nistrului, care nu beneficiază de servicii medicale și utilaje performante. Anual, circa 100 de femei din regiunea transnistreană vin să nască la Rezina, pînă la o mie de pacienți sînt tratați de hepatită, boli infecțioase și cancer. Însă, nu mi-am imaginat că vom ajunge în situația cînd noi, medicii, nu vom putea avea acces la serviciu pentru a ajuta oamenii. 21 de medici și asistenți medicali din regiunea transnistreană lucrează la spitalul raional Rezina, iar acum resimțim un deficit de resurse umane. Am ales să fim cazați și sîntem recunoscători, dar lipsa familiei se resimte psihologic”, a declarat directoarea spitalului raional, doamna Postu.

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a informat că posibilitatea de cazare și asigurare a diurnelor pentru medicii din regiunea transnistreană ce lucrează în partea dreaptă a Nistrului a fost prelungită pînă la sfîrșitul lui septembrie. În același timp, au fost examinate mai multe posibile soluții, ce ar facilita libera circulație a medicilor pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv transportarea organizată și testarea pentru COVID-19 odată la cîteva zile pentru a se reuni cu familia și cei apropiați.

În cadrul discuțiilor, au fost examinate necesitățile spitalului, menționîndu-se în mod special investițiile în termoizolarea clădirii și schimbarea tîmplăriei, ceea ce ar asigura și confortul pacienților și eficiența energetică a instituției. Administrația spitalului a menționat că va participa la concursul proiectelor din fondul de reintegrare.


Cristina Lesnic a vizitat și Liceul Olimp din Rezina, în care învață 24 de elevi din Rîbnița și alte localități. În cadrul ședinței a fost discutat modul de organizare a procesului de învățămînt după 1 septembrie. Liceul a ales modelul unu propus de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării de organizare a procesului de învățămînt pentru 28 de clase, și modelul hibrid cu prezență fizică și online a elevilor la ore pentru două clase.

Pentru a asigura posibilitatea frecventării orelor de către elevii din regiunea transnistreană, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a convenit cu administrația asupra unui mecanism de interacțiune pentru a pregăti toate formalitățile cu Tiraspolul. „Biroul Politici de Reintegrare va face demersurile necesare pentru a asigura circulația elevilor și însoțitorilor lor chiar în condiții de autoizolare a regiunii transnistrene,” a spus Cristina Lesnic.

În alt context, administrația liceului a informat că au încheiat procedurile de achiziție pentru realizarea proiectelor finanțate din Programul de Acțiuni pentru Reintegrarea Țării, în sumă de 500 mii de lei. Este vorba de reparația capitală a sălii de festivități și de sport. Anterior, în cadrul PARȚ au fost finanțate lucrări de reparație a acoperișului, de amenajare a grupurilor sanitare și a sălilor sportive și de festivități, în sumă de peste 1,7 milioane de lei.

Vcepremierul a vizitat și fabrica de ciment Lafarge Ciment SA, din Rezina, la care activează 17 angajați din Rîbnița. Administrația a solicitat anterior asistența Biroului Politici de Reintegrare pentru a asigura circulația liberă și prezența angajaților la serviciu. Potrivit administrației, o parte din angajați s-au mutat provizoriu în orașul Rezina, iar alții se află în șomaj tehnic. Totodată, au fost prezentate informații ample despre măsurile stricte de protecție a personalului, care au permis evitarea răspîndirii noului coronavirus în rîndul celor 200 de angajați.

La ședință au luate parte conducerea raionului, consilierii locali, medicii, reprezentanții serviciilor desconcentrate, reprezentantul Oficiului teritorial al Cancelariei de Stat și presa locală.

Dialogul cu interlocutorii s-a desfășurat în mod constructiv, interactiv și orientat pentru a identifica soluții comune pentru cetățeni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?