X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Corneliu Ciurea: UE ne ține în sala de așteptare

13 iul. 2023,, 16:00   Politică
3254 0

În cadrul emisiunii "По фактам" cu Iulia Fedorova, Corneliu Ciurea și-a exprimat opinia că nu vede țara noastră în Uniunea Europeană. În opinia politologului, problema nu constă în politica moldovenească și îndeplinirea tuturor obligațiilor de aderare la UE, ci Occidentul însuși nu este gata să ia în serios această problemă, relatează Noi.md.

În calitate de exemplu, Ciurea citează o situație care amintește de relațiile dintre NATO și Ucraina:

"Problema nu ține de Moldova, problema ține de UE. Atunci cînd se vorbește despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în mod firesc îți pui întrebarea: Oare UE o va accepta?

Desigur, poți cita diverse declarații ale diferiților oficiali europeni care spun că Moldova ar trebui să fie în Uniunea Europeană. Dar ei spun, de asemenea, că Ucraina ar trebui să fie în NATO.
Faptul că europenii și Occidentul oferă cu generozitate tot felul de promisiuni, dar foarte rar se țin de cuvînt din punct de vedere politic, începe să tensioneze.

Cînd se spune "să admitem Moldova în UE", nu văd disponibilitatea Uniunii Europene de a discuta serios această problemă. Da, ne pot ține în sala de așteptare, ne pot oferi anumite resurse pentru a supraviețui în condiții atît de dificile - o fac, dar să ne lase să intrăm în UE - este puțin probabil. Am văzut că la summit o mulțime de țări spun că trebuie să îndepliniți totul cu strictețe, exact același lucru pe care NATO îl spune Ucrainei acum, iar Ucraina duce un război brutal și spune "pierdem vieți", iar ei spun "trebuie să lucrați cu corupția - aveți o situație foarte proastă cu justiția", adică vă obligă să faceți reforme. Și dacă Ucraina nu este lăsată să intre, mă întreb, de ce Moldova va fi tratată altfel?" s-a întrebat analistul politic.


Precizăm că moldovenii asociază aderarea Moldovei la UE cu prosperitatea și dezvoltarea. În același timp, mulți moldoveni nu văd un viitor luminos nici în UE, nici în alte asociații, ci îl văd în neutralitate, dezvoltarea țării lor și coexistență, precum și în construirea de relații atît cu Estul, cît și cu Vestul.

22
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?