Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cîțiva deputați vor să modifice Constituția - CC urmează să se pronunțe astăzi

26 iul. 2023,, 07:15   Politică
5322 1

Curtea Constituțională (CC) urmează să se pronunțe astăzi cu privire la intenția deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) de a modifica articolul 70 din Constituție.

Dacă proiectul PAS va fi avizat de Curte, iar apoi adoptat, Constituția va prevedea incompatibilitatea mandatului parlamentar cu oricare funcție publică și de demnitate publică.

Mai exact, prin proiectul de lege înaintat, deputații PAS vor să modifice articolul 70, alineat 1 din Constituție. În prezent, acesta prevede următoarele: „Calitatea de deputat este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcții retribuite, cu excepția activității didactice și științifice”.

Autorii precizează că proiectul de modificare a Constituției a fost elaborat în condițiile existenței prevederilor excesiv de restrictive în privința activității deputaților, transmite Noi.md cu referire la IPN.

„În Republica Moldova, substituirea incompatibilității mandatului parlamentar de la orice funcție retributivă la oricare funcție publică și funcție de demnitate publică va garanta excluderea creației unei largi clase de „politicieni de carieră”.


Deputăția nu trebuie urmărită ca profesie în sine. Articolul 60, alineat 1 din Legea cu privire la statutul deputatului prevede că Parlamentul este organul reprezentativ al poporului, prin urmare deputații trebuie să reprezinte poporul, inclusiv grupurile profesionale”, spun deputații PAS.

În acest sens, potrivit acestora, posibilitatea de a avea ocupații private, cum ar fi cele de artă, medicale, consultanță și altele – va împiedica fenomenul de „politicieni de carieră” manifestat prin izolare politică.

Pronunțarea dispozitivului avizului privind proiectul de lege pentru modificarea articolului 70 alin. (1) din Constituție este anunțată de CC pentru astăzi.

1
1
0
2
39

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?