X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Chișinăul ar putea cere Rusiei să își reducă numărul de diplomați

21 iun. 2023,, 12:07   Politică
2722 3

Autoritățile centrale vor cere reducerea numărului personalului ambasadei Rusiei la Chișinău. Declarația a fost făcută de deputatul PAS Adrian Cheptonar, în cadrul emisiunii „Moldova Live” de la Exclusiv TV.

Parlamentarul a explicat că autoritățile vor emite o decizie în acest sens, iar diplomaților ruși li se va da un termen anumit pentru a părăsi Republica Moldova, notează Noi.md cu referire la newsmaker.

Adrian Cheptonar a menționat că Moldova va cere diminuarea personalului misiunii ruse la Chișinău pînă la un număr care să asigure paritatea cu efectivul diplomatic moldovenesc de la Moscova.

Parlamentarul a explicat și cum va avea loc procedura de diminuare a personalului diplomatic rusesc.

„Va fi un comunicat al deciziei noastre în care se va anunța, se va da un termen. Eu nu cred că este corect să fie o chestie ca-n cazul expulzărilor, ca să spunem: pînă mîine. Poate să fie un termen de cîteva luni. Să fie un termen decent, corect, de o lună, de exemplu, în care ei singuri să decidă cine pleacă și cine rămîne. După care, la o dată anumită, anterior anunțată, să intre în vigoare decizia”, a menționat el.


Totuși, întrebat cînd va fi demarată această procedură, deputatul nu a oferit un răspuns concret.

„Deci eu ultimele discuții cu ministerul de Externe le-am avut cu cîteva săptămîni în urmă. Mi s-a explicat ce se întîmplă, nu am revenit pentru că înțeleg că sînt procese de lucru. Dar este termenul să revin și să întreb ce se întîmplă cu procesul respectiv. Nu vă pot spune acum pentru că am mai mult de 2 săptămîni de cînd nu am comunicat cu ministerul de Externe pe tema dată”, a spus el.

Precizăm că, în prezent, ambasada rusă la Chișinău are circa 150 de angajați. Între aceștia, 40 sînt diplomați, alți 40 – personal tehnic, iar restul soții și soțiile acestora. De menționat că Moldova are doar 6 diplomați la Moscova.

De menționat că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene deocamdată nu a comentat declarațiile făcute de deputatul PAS.

3
0
1
0
43

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?