X 
Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Cheptonar: Dezinformarea poate fi tratată ca trădare de patrie

29 mai. 07:03   Politică
4073 4

Dezinformarea care are loc sub îndrumarea unui stat străin și aduce prejudicii securității naționale poate fi calificată drept trădare de patrie.

Declarația aparține deputatului PAS, Adrian Cheptonar, membru al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului. Potrivit deputatului, guvernarea PAS a decis reglementarea mai explicită a noțiunii de „trădare de patrie”, iar în baza noii legi vor putea fi sancționate, inclusiv, persoanele care au creat la Moscova blocul politic „Victoria”, notează IPN.

Potrivit unui amendament propus de deputații PAS, articolul 337 din Codul Penal, urmează să fie modificat, iar noțiunea de „trădare de patrie” să fie reglementată mai explicit. Printr-un comunicat de presă, Parlamentul Republicii Moldova anunță că prin modificarea Codului Penal se propune introducerea unei forme suplimentare a trădării de patrie. Este vorba despre acordarea de ajutor unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanților lor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului. Iar acest lucru se poate exprima inclusiv prin campanii de dezinformare.


„Partea de dezinformare nu este expres tratată în cadrul ediției noi a articolului 337, dar dacă procurorii vor putea demonstra că dezinformarea vine sub îndrumarea unui stat străin și are ca scop cauzarea de prejudicii securității statului, în acest caz ea poate fi tratată astfel. Doar dacă procurorii vor putea demonstra dacă există participarea unui stat străin sau a unei organizații anticonstituționale. Respectiv, misiunea procurorilor va fi să aducă probe în acest sens. Campaniile de dezinformare sunt elemente ale trădării de patrie, dacă au ca scop prejudicierea securității statului”, a spus Adrian Cheptonar în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Deputatul Adrian Cheptonar spune că legislația este modificată și pentru a-i putea cerceta prin prisma trădării de patrie pe politicienii care au creat recent la Moscova blocul politic „Victoria”. Cheptonar spune că în baza vechii redacții a Codului Penal procurorii nu-i pot acuza pe reprezentanții grupului Șor de trădare de patrie.

„Noi, împreună cu procurorii, am propus această editare și oferim acest instrument procuraturii. Reprezentantul procuraturii a spus că această modificare a articolului 337 din Codul Penal permite tragerea la răspundere a persoanelor care au mers la Moscova să fondeze o entitate politică care să participe la alegerile din Republica Moldova. Federația Rusă nu ar accepta niciodată asemenea acțiuni să aibă loc „în oglindă”.De exemplu, un partid politic format la Chișinău să participe la alegerile federale din Rusia”, a mai spus deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate.

Noua redacție a Codului Penal va presupune că trădarea de patrie este: fapta săvârșită intenționat, de către un cetățean al Republicii Moldova, împotriva suveranității, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacității de apărare a Republicii Moldova, în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanților lor, este exprimată prin: trecere de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat; spionaj; divulgare a secretului de stat; acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului.

5
2
0
0
32

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?