X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Cenușă: Comisia de la Veneția a recunoscut riscul politizării proceselor în jurul procuraturii

18 dec. 2021,, 12:30   Politică
3243 14

Analistul politic Dionis Cenușă spune că în avizul său Comisia de la Veneția a menționat despre faptul că Legea procuraturii modificată de guvernarea PAS oferă o influență excesivă președintelui în procesul de evaluare a procurorului.

"- Cu alte cuvinte, legea a fost modificată în așa fel că Președintele Sandu (lăudată la Bruxelles pentru aspirațiile în domeniul statului de drept) are pîrghii imense în legătură cu procesul de evaluare a procurorului - inițierea procedurii de evaluare, delegarea unui membru în comisia de evaluare, numirea unui membru în compoziția Consilului Procurorilor.

- Acesta este doar unul din multiplele aspecte criticate de Comisia de la Veneția în legătură cu noua lege a procuraturii și clauza privind evaluarea procurorului. Apropo, readuc în atenție faptul că modul defectuos în care a fost modificată legea procuraturii în August 2021 (de către PAS), din motive necunoscute, nu a fost reflectat deloc în Raportul UE privind implementarea Acordului de Asociere (lucru despre care am scris anterior).

Comisia de la Veneția nu este deloc inspirată de modul cum a fost modificată legea procuraturii. Dacă să lăsam la o parte jargoanele legalistice, atunci vedem că Comisia exprimă îngrijorări credibile și justificate legate de riscul politizării proceselor în jurul procuraturii. Dar, din păcate, UE și alți actori occidentali, care de regulă fac uz activ de documentele Comisiei, au trecut cu vederea opinia critică a Comisiei", a explicat Cenușă.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?