Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

Comisia Electorală Centrală a aplicat mai multe sancțiuni unor partide politice

3 iun. 08:45   Politică
2068 0

Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat act de datele din rapoartele privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale noi și parțiale din 19 mai 2024, la situația din 17 și 22 mai 2024, prezentate de concurenții electorali.

Astfel, CEC a aplicat sancțiunea sub formă de avertisment concurenților electorali Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei pentru nerespectarea prevederilor art. 56 alin. (5) din Codul electoral, iar concurentului electoral Partidul Politic „ŞANSĂ” pentru nerespectarea prevederilor art. 56 alin. (5) și 58 alin. (3) din Codul electoral. Acestea se referă la obligativitatea de informare, în termen de 3 zile, a organului electoral despre nedeschiderea contului bancar cu mențiunea „Fond electoral” și respectarea termenelor și formatului de prezentare a rapoartelor despre veniturile acumulate și cheltuielile efectuate în campania electorală.

Drept urmare, sancțiune complementară sub formă de lipsire de alocații de la bugetul de stat pentru o perioadă de 2 luni a fost aplicată Partidului Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”, începînd cu iunie 2024. Decizia vine în contextul în care formațiunii politice respective i-a fost aplicată sancțiunea sub formă de avertisment în cursul unei perioade electorale pentru încălcări privind finanțarea campaniei electorale. Din aceleași considerent, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei va fi lipsit de alocații de la bugetul de stat, pe un termen de 4 luni, începînd cu1 decembrie 2024. Referitor la Partidul Politic „ȘANSĂ”, Comisia a constat imposibilitatea de a-i aplica sancțiunea complementară sub formă de lipsire de alocații de la bugetul de stat, deoarece nu este beneficiar efectiv al acestora.

Totodată, CEC a atenționat concurenții electorali Partidul Politic Liga Orașelor și Comunelor și Partidul Politic Partidul ,,RENAȘTERE” asupra respectării prevederilor legale despre utilizarea mijloacelor bănești depuse în contul cu mențiunea „Fond electoral” doar după declararea acestora autorității electorale.

4
0
1
1
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?