X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

CEC, despre controlul finanțării partidului "Șansă": A fost publicat raportul

25 ian. 17:03   Politică
2239 0

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că pe pagina web a instituției a fost publicat Raportul cu privire la rezultatele controlului finanțării campaniei electorale a concurentului electoral Partidul Politic „ȘANSĂ” pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.

Drept temei pentru adoptarea Hotărîrii CEC de inițiere a controlului au servit sesizările de la mai multe instituții de resort și de la cetățeni ai Republicii Moldova, în legătură cu existența semnelor de încălcare a cadrului normativ privind finanțarea campaniei electorale a concurentului electoral Partidul Politic „ȘANSĂ” și candidaților desemnați de acesta, precum și Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 92 din 3 noiembrie 2023, notează Noi.md.

Misiunea de control a fost desfășurată în perioada 17 noiembrie 2023 – 17 ianuarie 2024.

În raport, se menționează că reprezentanții partidului nu au dat curs solicitării privind prezentarea la ședința de înfățișare, nu au colaborat în vederea desfășurării controlului și nu au prezentat documentele solicitate suplimentar.

Corespunzător, controlul a fost efectuat în limita documentelor de bază, prezentate în perioada campaniei de către concurent și informațiile oficiale suplimentare solicitate și colectate de la autoritățile publice relevante de către grupul de control.


În raport, se mai stipulează faptul că, în urma efectuării controlului, membrii grupului de control au formulat cîteva recomandări, printre care:

-Examinarea raportului la una din ședințele CEC cu tentativa de invitare a persoanelor responsabile din partea Partidului Politic „ȘANSĂ“, în speță, a preşedintelui și trezorierului.

-În cazul prezentării de către Partidul Politic „ȘANSĂ“ a documentelor primare contabile, dispunerea de către CEC a efectuării unui control repetat detaliat al acestora.

-Stabilirea unor acorduri de colaborare interinstituțională cu autorități publice în procesul de control și supraveghere pentru a evita confuziile și recepționarea unor răspunsuri formale.

-Sesizarea Serviciului Fiscal de Stat asupra situației de colectare a donațiilor de cdtre Partidul Politic „ȘANSĂ“ aparent în lipsa documentelor primare cu regim special (bonuri de plată).

2
0
0
1
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?