Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor boicotează ședința legislativului

13 iul. 2023,, 14:20   Politică
2888 1

Deputaţii din opoziţie s-au arătat indignați în cadrul ședinței de astăzi a legislativului din cauza că majoritatea propunerilor lor nu sînt acceptate de colegii săi din parlament, notează Noi.md.

Schimbul de replici acide a izbucnit chiar în debutul şedinţei de joi, 13 iulie, după ce mai multe propuneri şi iniţiative ale fracţiunii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS) nu au fost acceptate de majoritatea parlamentară.

„Noi am fost aleşi de dumneavoastră în Parlament. Nu am venit aici de capul nostru. Conform constituţiei, legilor şi Regulamentului Parlamentului, noi, toţi deputaţii, trebuie să avem drepturi egale… Orice propunere din partea noastră nu se acceptă, nu se votează, nu se introduce pe ordinea de zi. Aceasta nu este politica celor care reprezintă majoritatea în Parlament, ei toţi sunt zombaţi, programaţi din altă parte…şi noi toţi stăm aici ca nişte marionete. Nu o să participăm la aşa batjocură”, a menţionat comunistul Vladimir Voronin.

Şi socialistul Vlad Bătrîncea s-a declarat revoltat de atitudinea colegilor din majoritatea parlamentară.

„Dat fiind faptul că fracţiunea BCS a înaintat 10 iniţiative astăzi şi tradiţional nicio iniţiativă legislativă a opoziţiei nu a fost susţinută, eu cred că această legislatură bate toate recordurile la ignorarea iniţiativelor opoziţei. În doi ani, nicio iniţiativă de audiere nu a fost susţinuta”, a spus Bătrîncea.


Deputaţii din fracţiunea BCS au cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului privind crearea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, considerând că iniţiativa reprezintă un „atac la adresa democraţiei” în Republica Moldova. De asemenea, au cerut audierea raportului de activitate anuală a Guvernului şi raportul privind situaţia la Aeroportul Internaţional Chişinău.

Comunista Diana Caraman s-a arătat deranjată de proiectul înregistrat recent care interzice foştilor membri ai unui partid declarat anterior neconstituţional să participe şi să fie desemnaţi în funcţii elective, invocând „discriminare pe criterii politice”.

„Am considerat că este oportună și justificată legiferarea de către Parlament a unei restricții asupra dreptului de a fi ales, și anume în cazul persoanelor care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional. În caz contrar, efectele practice ale Hotărîrii Curții Constituționale s-ar fi rezumat la cei care actualmente dețin mandatul (prin faptul că devin independenți). Aceștia ar putea bine mersi să candideze la următoarele alegeri pe lista altui partid, sau ca și candidați independenți, ceea ce discreditează însăși ideea declarării neconstituționale a unui partid, în calitate de mecanism de prevenție”, a justificat anterior preşedinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate.

În consecință aleșii poporului au luat o pauză pînă la 14:00.

După ce au revenit din pauză, deputatul BCS, Vlad Bătrîncea a anunțat că fracțiunea din care face parte boicotează ședința de astăzi și de mîine a legislativului.

”După ce am propus 10 inițiative foarte pertinente. din păcate toate inițiativele au fost respinse și considerăm că această practică este una nocivă, nici o dată în istoria legislativului opoziția nu a fost lăsată să nu facă măcar o dezbatere pe subiectele propuse iată de ce fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, boicotează ședința de astăzi și de mîine și vă lăsăm tradițional la o adunare de partid”, a declarat Bătrîncea.

24
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?