Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ambasadorul UE a comentat decizia CSE de a scoate din cursa electorală candidații lui Șor

4 noi. 2023,, 17:00   Politică
1334 0

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a oferit primul comentariu după ce Comisia Situații Excepționale a exclus Partidul Șansă din cursa electorală pe motiv că ar fi încercat să destabilizeze securitatea țării.

Oficialul european afirmă că Moldova nu trebuie să stea la cheremul unei țări străine, iar dacă obiectivul țării este Integrarea Europeană, atunci aceasta trebuie să fie direcția de mai departe. În același timp, șeful Delegației UE a spus că societatea moldovenească trebuie să-și mențină democrația și să se asigure că acțiunile întreprinse de autorități împotriva tentativelor Rusiei de a destabiliza Moldova se încadrează în limitele statului de drept. Declarațiile au fost făcută în exclusivitate pentru reporterul ONE TV, Cătălin Murzac.

„În primul rînd este foarte important să mențineți democrația în Republica Moldova și să vă asigurați că acțiunile întreprinse se încadrează în cadrul statului de drept. Iar în al doilea rînd, voi ca țară trebuie să mergeți înainte, pentru că aveți obiectivele voastre unice și acestea nu sînt la cheremul unei țări străine, dar dacă alegerea cetățenilor Republicii Moldova este de a merge spre integrarea europeană, aceasta este direcția pe care trebuie să o luați, asigurîndu-vă în același timp că legislația și practica voastră respectă sentința relevantă”, a declarat Janis Mazeiks.

Amintim că, candidații Partidului Șansă în alegerile locale generale au fost excluși din cursa electorală. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale și anunțată de premierul Dorin Recean. Prim-ministrul a menționat că din alegeri este scoasă o grupare criminală organizată, nu un partid politic. S-a întîmplat după ce Serviciul de Informații și Securitate a prezentat un raport, potrivit căruia, Rusia, prin intermediul formațiunii în spatele căruia ar sta Ilan Șor, ar fi încercat să destabilizeze situația din țară. Acțiunile întreprinse de grupările criminale au pus în pericol suveranitatea și securitatea națională, a mai declarat șeful SIS, Alexandru Musteață.



1
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?