Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Ambasador: China susține drumul ales de Moldova în mod independent

25 mai. 2023,, 07:16   Politică
2105 0

China respectă și susține întotdeauna drumul ales de Moldova în mod independent.

Timp de mai bine de 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și Moldova, ambele părți au aderat în mod constant la principiile respectului și beneficiului reciproc, neamestecului în politica internă a țării și s-au sprijinit reciproc în chestiuni legate de suveranitatea și integrarea teritorială.

Aceasta este fundamentul politic solid pe care relațiile chino-moldave se pot dezvolta într-un mod stabil și sănătos. Declarații în acest sens au fost făcute de ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Yan Wenbin, la recepția organizată pentru reprezentanții mass-media și think tank-urilor, transmite IPN.

Yan Wenbin a afirmat că partea chineză vrea să dezvolte prietenia și cooperarea cu partea moldovenească, fără interes geopolitic. „În prezent, nu există probleme politice în relațiile chino-moldave și sînt profund convins că nici nu vor exista în viitor. Sarcina principală pentru China și Moldova este de a dezlănțui în mod constant potențialul cooperării practice în diverse domenii și de a aduce beneficii mai tangibile popoarelor ambelor țări. Cifrele de afaceri comerciale dintre China și Moldova cresc în fiecare an, iar astăzi China devine al cincilea cel mai mare partener comercial al Moldovei. Vinurile moldovenești cîștigă din ce în ce mai multă popularitate în rîndul consumatorilor chinezi. Eu însumi sînt un „promotor” activ al vinurilor moldovenești în China și folosesc orice ocazie pentru a ajuta producătorii de vin din Moldova în dezvoltarea ulterioară pe piața chineză”, a declarat ambasadorul chinez.

„Ambasada Chinei în Moldova va continua să mențină o strînsă cooperare cu prietenii noștri din mass-media și think-tankuri și speră că veți acorda mai multă atenție cooperării chino-moldave și veți efectua cercetări relevante. Ambasada Chinei depune toate eforturile pentru a promova această activitate”, a precizat diplomatul.

„Aspirațiile și ambițiile pe care le are Republica Moldova la momentul de față nu se vor realiza dacă noi toți nu vom cunoaște foarte bine oportunitățile de dezvoltare pe care ni le oferă relația aprofundată și dinamică cu China. Moldova vrea să fie bogată, dezvoltată tehnologic, să aibă un sistem energetic sustenabil, curat. Toate aceste tehnologii vin inclusiv din Republica Populară Chineză. Eu cred că noi toți vom fi de acord și mai ales breasla noastră, a celor care analizează fenomenele social-economice, că Moldova încă nu a explorat pe deplin toate beneficiile de dezvoltare în relațiile cu China”, a spus Vadim Pistrinciuc, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice. El a apreciat înalt faptul că Republica Populară Chineză sprijină dezideratul Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană.

Purtătorul de cuvînt al Guvernului, Daniel Vodă, a menționat că prietenia între poporul Republicii Moldova și poporul Chinei este fundamentată pe principiile care au fost stabilite în anii '90. Potrivit lui, deși China geografic este la o distanță mare, poporul chinez a fost întotdeauna aproape de cetățenii Republicii Moldova. „Avem un obiectiv important de a prezenta această relație între Moldova și China publicului din Moldova. Avem vorbitori de limba chineză în țara noastră, la fel cum sînt colegi din China care vin și studiază limba de stat în Republica Moldova și contribuie la această dimensiune a diplomației publice”, a precizat Daniel Vodă.

5
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?