X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Alegerile locale din municipiul Bălți vor fi amînate?

22 oct. 2021,, 12:40   Politică
3038 1

Alegerile locale, care urmează să se desfășoare în 15 localități din țară, inclusiv în municipiul Bălți, pe 21 noiembrie 2021, ar putea fi amînate. Potrivit legislației naționale, în perioada stării de urgență nu se admite desfăşurarea alegerilor autorităţilor publice centrale şi locale, scrie Newsmaker.MD.

Contactați de NM, purtătoarea de cuvînt a Comisiei Electorale Centrale (CEC) Rodica Sîrbu a declarat: „Dacă va fi declarată stare de urgență, nu vom putea desfășura anumite procese electorale. Însă așteptăm decizia parlamentului. Îndată după ședința legislativului, vom discuta și vom anunța decizia”.

Amintim că Guvernul va cere astăzi plenului Parlamentului să declarare stare de urgență pentru 30 de zile. Aceasta însă ar urma să expire pînă pe 20 noiembrie, în timp ce desfășurarea scrutinului în 15 localități este planificată pentru 21 noiembrie.

Potrivit Legii privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, starea de urgenţă presupune un ansamblu de măsuri cu caracter politic, economic, social şi de menţinere a ordinii publice, care se instituie provizoriu în unele localităţi sau pe întreg teritoriul ţării în caz de:

a) iminenţă a declanşării sau declanşare a unor situaţii excepţionale cu caracter natural, tehnogen sau biologico-social, ceea ce face necesară prevenirea, diminuarea şi lichidarea consecinţelor acestora;


b) existenţă a unui pericol pentru securitatea naţională sau ordinea constituţională, ceea ce face necesară apărarea statului de drept, menţinerea sau restabilirea stării de legalitate;

În perioada stării de urgenţă, de asediu sau de război, instituite pe întreg teritoriul ţării, nu se admite modificarea Constituţiei, adoptarea, modificarea sau abrogarea legilor organice şi a legislaţiei electorale, precum şi desfăşurarea alegerilor autorităţilor publice centrale şi locale şi a referendumurilor republicane şi locale.

Aminitm că, pe 21 noiembrie, erau planificate alegeri locale în municipiului Bălți, comuna Ucrainca și satului Opaci, raionul Căușeni, comuna Hîrtop, raionul Cimișlia, orașul Cupcini și satul Hlinaia, raionul Edineț, comuna Ișcălău, satele Călinești și Pîrlița, raionul Fălești, comuna Camenca, raionul Glodeni, satul Bălceana, raionul Hîncești, comuna Cneazevca, raionul Leova, satele Palanca și Ștefănești, raionul Ștefan Vodă, comuna Negurenii Vechi, raionul Ungheni.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?