Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Adunarea Populară a Găgăuziei nu a aprobat echipa noului bașcan

28 iul. 2023,, 15:00   Politică
3472 0

Adunarea Populară a Găgăuziei nu a aprobat echipa noului bașcan al autonomiei, Evghenia Guțul, în cadrul ședinței din 28 iulie.

Mai exact, deputații APG au scos de pe ordinea de zi a ședinței problema aprobării noii componențe a Comitetului Executiv din cauza încălcării legislației autonomiei.

Potrivit newsmaker.md, deputații și-au argumentat decizia prin faptul că de la ședință au lipsit bașcanul găgăuz Evghenia Guțul și membrii Comitetului Executiv, care, plus la aceasta, nu cunosc limba găgăuză, lucru prevăzut de legislația autonomiei.

Unul dintre reprezentanții echipei Evgheniei Guțul, primarul de Orhei, Pavel Verejanu, a declarat că va învăța limba găgăuză într-un an.

În opinia sa, necunoașterea limbii găgăuze nu poate fi un obstacol în calea îndeplinirii promisiunilor electorale și a implementării proiectelor.


"Eu personal mă angajez să învăț limba într-un an", a declarat Pavel Verejanu.

Potrivit nokta.md, cu o zi înainte, președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dimitri Konstantinov, l-a îndemnat pe bașcanul Evghenia Guțul să lase deoparte viziunile politice, astfel încît "Comrat să nu se opună centrului", și a criticat prezentarea Comitetului Executiv.

El a spus că ar fi corect ca viitorii membri ai Comitetului Executiv să fie prezentați după aprobarea lor de către APG și a remarcat numărul prea mare de adjuncți în structura acestuia.

"Nu înțeleg de ce ar trebui să se facă acest lucru. Ar fi fost mai frumos dacă ar fi fost după aprobarea de către APG și după ce fiecare membru al Comitetului Executiv ar fi depus jurămîntul de învestitură. În ceea ce privește acceptarea în APG, am primit documentația abia pe 27 iulie. Toate documentele au fost trimise la comisie. Fiecare candidat va trece prin comisiile de profil. Și dacă totul este în ordine, atunci, cred că pînă la sfîrșitul săptămînii viitoare vom avea Comitetul Executiv", a declarat Dmitri Konstantinov.

Acesta a comentat și structura Comitetului Executiv:

"Dintr-un anumit motiv, este inclus un adjunct în plus. Avem doi adjuncți și unul suplimentar. Admitem că ar mai fi un al treilea, dar acesta ar trebui să preia mai multă conducere, astfel încît să nu existe persoane în plus. Încercăm să reducem Comitetul Executiv pentru că avem mai mulți funcționari decît în guvern. Avem mai puțini oameni decît în guvern", a declarat Dmitri Konstantinov.

De asemenea, el a cerut echipei Guțul să "lase deoparte viziunile politice, astfel încît Comrat să nu se opună centrului": "Vedeți ce probleme apar. Nu aș dori să existe. Iar prezentarea pe care am avut-o în fața Comitetului Executiv - există deja anumite întrebări către guvernator în ceea ce privește legislația Găgăuziei. Pe viitor, ar trebui să acordăm mai multă atenție acestor lucruri".

Konstantinov a subliniat că fiecare membru al Comitetului Executiv trebuie să cunoască limba găgăuză. Trei dintre membrii Comitetului Executiv prezentați de Guțul nu o cunosc.

"Noi apelăm foarte mult la autoritățile centrale, pentru că la noi sînt trimiși mulți oameni care lucrează în toate organele de stat – poliție, procuratură, fisc – și le cerem să cunoască limba găgăuză, așa cum prevede legea. Dar dacă nu îndeplinim noi înșine acest lucru, atunci la ce ne-ar mai trebui autonomie?" se întreabă Konstantinov.

5
0
0
1
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?