Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Adunarea Populară a Găgăuziei nu a aprobat din nou structura noului Comitet Executiv

11 aug. 2023,, 12:23   Politică
6630 0

Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) nu a aprobat din nou structura și componența Comitetului Executiv înaintate de noul bașcan Evghenia Guțul.

În același timp, deputații APG nici măcar nu au început să examineze componența Comitetului Executiv, deoarece majoritatea au votat împotriva structurii Comitetului Executiv APG și abia după aceea va putea începe discutarea candidaților pentru Comitetul Executiv.

Legea prevede aprobarea structurii, iar apoi a Comitetului Executiv.

Bașcanul Evghenia Guțul a acuzat mai mulți deputați că blochează activitatea Comitetului Executiv. În același timp, majoritatea deputaților au acuzat-o pe Evghenia Guțul că ea însăși a provocat această criză, nedorind să facă ajustări la structura Comitetului Executiv al APG, conform legii.

Vicepreședintele Gheorghe Leiciu a propus, de asemenea, bașcanului să optimizeze structura Comitetului Executiv urmând exemplul structurii Guvernului Republicii Moldova, economisind, astfel, bani pentru a ajuta locuitorii Găgăuziei în perioada de încălzire și în alte scopuri. Potrivit lui Leiciu, acest lucru este mai corect decît să platești bani pentru participarea la mitinguri.


În același timp, Evghenia Guțul nu a putut răspunde în mod clar la întrebarea cum anume deputații Adunării Naționale blochează activitatea sa și activitatea Comitetului Executiv, precum și implementarea proiectelor promise anterior, avînd în vedere că acestea urmau să fie puse în aplicare nu din fondurile bugetului. S-a menționat că nimeni nu împiedică echipei noului bașcan să-și implementeze proiectele din mijloacele proprii, deoarece deputații nu au nicio legătură cu ele.

De menționat că anterior Adunarea Populară a Găgăuziei a discutat de mai multe ori problema aprobării structurii și componenței Comitetului Executiv înaintat spre aprobare de către noul bașcan Evghenia Guțul, însă atunci aceste chestiuni nu au fost incluse pe ordinea de zi. La ședința anterioară a Adunării Naționale din 4 august, deputații nu au aprobat structura Comitetului Executiv. Motivul a fost greșeala bașcanului Evghenia Guțul la formarea structurii Comitetului Executiv. În structura Comitetului Executiv ea a inclus președinții de raioane, în timp ce trebuia inclusă administrația raioanelor. La ședința din 11 august, bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a prezentat aceeași structură care fusese respinsă anterior de deputații Adunării Naționale.

Potrivit Codului Găgăuziei, bașcanul poate dizolva APG după două încercări eșuate de aprobare a Comitetului Executiv. Cu toate acestea, așa cum a explicat anterior vicepreședintele APG, Gheorghe Leiciu, neaprobarea structurii nu este considerată o încercare de aprobare a Comitetului Executiv, deoarece Adunarea Populară nu a purces la examinarea componenței Comitetului Executiv.

0
0
1
2
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?