X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Această decizie subminează neutralitatea și suveranitatea Republicii Moldova. Opinie

6 iun. 2022,, 14:30   Politică
3264 0

Acordarea dreptului ofițerilor străini înarmați de a păzi frontiera de stat a Republicii Moldova subminează neutralitatea și suveranitatea republicii.

O astfel de opinie a exprimat politologul Alexandru Corinenco, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.

Așa el a comentat decizia Parlamentului de a permite ofițerilor străini din cadrul Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă să păzească frontiera de stat a Republicii Moldova cu posibilitatea de a folosi arme de serviciu, mijloace speciale, precum și forța fizică.

"Desigur, aceasta este o încălcare a suveranității. Noi sîntem o țară neutră. Pe teritoriul țării noastre nu se pot afla formațiuni armate ale unei armate străine, ofițeri străini. Se pare că noi cedăm de bunăvoie propria suveranitate și permitem dislocarea unor oameni înarmați ai unui stat străin. Cel mai probabil din România. Prin urmare, acest lucru este extrem de negativ. Acest lucru subminează neutralitatea și suveranitatea noastră", a spus Alexandr Corinenco.

Anterior parlamentul a votat în prima lectură proiectul de ratificare a acordului între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Republica Moldova (FRONTEX).


Scopul principal al documentului este crearea cadrului legal pentru detașarea unor experți ai FRONTEX care să acorde Inspectoratului General al Poliției de Frontieră al Ministerului Afacerilor Interne suportul necesar în gestionarea crizei regionale și a fluxului de refugiați de la frontiera moldo-ucraineană. Toate cheltuielile legate aferente activității experților FRONTEX în Republica Moldova vor fi acoperite de către Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă.

Actualmente, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Agenţia FRONTEX colaborează în baza unui Aranjament de lucru, semnat în august 2008, care prevede realizarea unui mandat limitat de către personalul FRONTEX detașat pe teritoriul Republicii Moldova în cadrul activităților comune, avînd statut de observatori.

Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Republica Moldova a fost semnat la data de 17 martie 2022, la Bruxelles.

11
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?