X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Declarație: Pentru moldoveni eliberarea de sub ocupatia româno-fascistă a fost un moment de salvare

9 mai. 2019,, 16:00   Societate
2710 4

Cel de-al doilea război mondial reprezintă o pagină neagră pentru întreaga omenire, dar, în mod special, și pentru familiile moldovenilor care au avut de suferit și au pierdut oameni apropiați pe cîmpul de luptă.

Potrivit lui Piotr Șornicov, doctor în istorie, războiul a furat viețile a circa 650 mii de concetățeni de-ai noștri. Doar 80 de mii au murit pe cîmpul de luptă, iar restul - în lagărele de concentrare sau au fost împușcați.

Istoricul a adunat toată viața informații despre acei ani grei pentru țara noastră.

”Pentru moldoveni, eliberarea de sub ocupația româno-fascistă a fost un moment de salvare. Doar pe front au murit circa 80 de mii de oameni. Alte 570 de mii au murit în timpul ocupației. În anii 50-60 ai secolului trecut, locuitorii din satul Ustia își aminteau foarte bine de ”gustul amar” al loviturii jandarmului român”, a povestit Șornicov într-un interviu pentru Accent TV.


Potrivit datelor oficiale, în anii 1941-1944 au fost supuși torturilor aproximativ 210 mii de locuitori din Moldova - o zecime din populație.

Oamenii care au supraviețuit brutalităților de patru ani își amintesc: "Pedepsele corporale nu le putea evita nici un om. Erau bătute și femeile, cu orice ocazie, chiar nesemnificativă, cu aceeași putere ca și bărbații... Au fost uciși în bătaie 22.700 de oameni, iar 18.400 de locuitori, cu acuzații politice, au fost arestați în primul an de ocupație, cei mai mulți dintre care nu au ajuns să trăiască pînă la eliberare... Cu o cruzime deosebită erau nimiciți țăranii activi politic, aleși în Soviete, funcționarii publici și cadre didactice".

Potrivit istoricului, autoritățile de la București au încercat în timpul războiului de mai multe ori să mobilizeze ostași de la noi. Însă la cererea de mobilizare a circa 250 mii de ostași moldoveni au răspuns doar 2-3%.

”Oamenii nu vroiau să intre în armata română. În anul 1944, cînd în piață au fost scoși 11 mii de ostași moldoveni, în fața celor mobilizați trebuia să iasă Mareșalul Ion Antonescu. Acesta a refuzat, însă, să iasă cînd a văzut tinerii care au ieșit fără arme în fața lui”, a adăugat Șornicov.

De menționat că la chemarea de mobilizare din partea conducerii URSS, au răspuns peste 400 mii de moldoveni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?