X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Fum negru de la Uzina Metalurgică de la Rîbniţa. Localnicii au de suferit de pe urma poluării

4 oct. 2022,, 21:33   Societate
2222 0

Autorităţile de la Chişinău au prelungit, din nou, autorizaţia de mediu pentru Uzina Metalurgică Moldovenească de la Rîbniţa, prin derogare de la lege.

Între timp, localnicii din regiune se plîng că fumul negru care iese prin coşurile uzinei, în special noaptea, le afectează grav sănătatea, transmite Radio Europa Liberă.

Oamenii din localităţile de pe malul drept al Nistrului au observat că, în ultimele săptămîni, uzina de la Rîbniţa emană smog seara tîrziu şi noaptea, cînd, potrivit lor, sunt scoase din funcţiune filtrele. Atenţionaţi de localnici, jurnaliştii Europei Libere au filmat la primele ore ale dimineţii un fum negru ieşind din ţevile uzinei, care nu poate fi văzut însă pe parcursul zilei.

„Noi cam în toată seara vedem ce se petrece acolo, ce fumăraie şi ce nevoie face uzina. Nu ştiu cum lumea trăieşte acolo. Cred că statul nostru trebuie să ia măsuri ca să fie sănătoşi oamenii şi din partea ceea, şi din partea noastră”, ne-a spus o femeie din oraşul Rezina.

„Mulţi oameni se îmbolnăvesc din cauza uzinei metalurgice, că-i carbonat, diferite metale şi tot praful care se duce în atmosferă vine deasupra plantelor pe care le mîncăm noi. O prună n-o poţi mînca, un fruct, o pătlăgică, nimic. E tot alb pe copaci, pe tot. Noi suntem din satul Boşerniţa, de vizavi, peste Nistru.
Noaptea ne sculăm şi vedem fumul care iese de la uzină şi vine spre Rezina şi peste sate”, afirmă un cuplu pe care l-am întîlnit pe străzile din Rezina.

Situat chiar vizavi, peste Nistru, satul Mateuţi din raionul Rezina se află în raza a trei întreprinderi mari: fabricile de ciment de la Rezina şi de la Rîbniţa şi uzina metalurgică de la Rîbniţa.

„Evident, că acestea produc emisii, inclusiv fum, care se răspîndeşte în toată regiunea. Evident, că acest lucru afectează şi sănătatea oamenilor. Putem spune sigur şi clar că multe îmbolnăviri, şi oncologice, şi ale sistemului respirator, sistemului gastro-enterologic s-au înmulţit. De asemenea, în ultimul an, a crescut mult numărul afecţiunilor alergice. Cel mai rău este că de aceste boli sunt tot mai afectaţi copiii”, susţine şefa centrului de sănătate din localitate, Aliona Peru.

În Mateuţi există şi o staţie de monitorizare a calităţii aerului, care nu funcţionează însă din anul 2018.

Potrivit preşedintelui Mişcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniţă, o mare problemă în cazul uzinei metalurgice de la Rîbniţa este lipsa accesului la informaţii privind activitatea acesteia. Ecologistul susţine că, din ceea ce se poate deduce, uzina este de model vechi, sovietic, iar „în Uniunea Sovietică nu erau în prim-plan problemele de mediu, ci rentabilitatea”. În opinia lui, pentru a fi modernizată, întreprinderea ar trebui să fie reconstruită din temelii şi echipată cu tehnologii moderne, non-poluante.

Europa Liberă a cerut un comentariu de la administraţia uzinei, însă pînă la data publicării materialului nu a primit niciun răspuns la solicitare.

Uzina metalurgică de la Rîbniţa este printre primii trei contribuabili la bugetul regiunii separatiste transnistrene. Potrivit unui raport al pretinsului minister al dezvoltării economice de la Tiraspol, la sfîrşitul anului 2021, vînzările uzinei au fost de peste 432 de milioane de dolari – aproape jumătate din cifra totală a exporturilor regiunii transnistrene. În acelaşi timp, întreprinderea nu achită niciun ban în bugetul de stat al Republicii Moldova, nici măcar taxa de mediu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?