Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Locuitorii Chișinăului se plîng că nu pot respira din cauza poluării

17 mar. 10:40   Capitala
3400 0

Mulţi locuitori ai Chişinăului s-au plîns, în ultimele zile, că nu mai pot respira din cauza aerului tot mai poluat, în special dimineaţa şi seara.

Reprezentanţii Agenţiei de Mediu spun că vîntul slab şi ceaţa contribuie la acumularea particulelor nocive în atmosferă, în concentraţii cu peste 100% mai mari decît maximele prevăzute de normative. Medicii trag, şi ei, un semnal de alarmă şi afirmă că aerul de proastă calitate pe care îl respiră în special orăşenii poate duce la apariţia unor boli grave.

Agenţia de Mediu informează că, în zilele de 15 şi 16 martie, cel mai ridicat nivel de substanţe nocive în atmosferă s-a înregistrat la Chişinău şi Bălţi. În cele două oraşe maximul concentraţiei de dioxid de azot în aer a fost depăşit cu peste 100%. Unii oameni pe care i-am întîlnit pe stradă spun că le e greu să respire în astfel de zile. Alţii, însă, nu simt nimic.

„ Îndeosebi în weekend, aici nu ai cum respira. Toţi poluanţii coboară şi să vedeţi ce e aici dimineaţa. Este un smog, se vede şi de la balcon cum e smogul acesta. Cum să luptăm cu acest lucru, nu ştim.”

„Aerul e ca în toată vremea. Noi trăim la Botanica. Acolo e curent şi nu se observă deloc. Aşa, ştiţi cum, se poate de trăit. Ce să-i faci, aşa-i.”


„ La noi e mai bine, avem aer curat. Avem aici iaz, parc. Eu merg mult pe jos şi nu simt diferenţa.”

Medicii spun că o calitate proastă a aerului poate cauza mai multe boli respiratorii, de piele, dar şi cardiovasculare.

Aliona David, medic pneumolog: „ Aerul încărcat cu poluanţi respiratori în primul rînd au efect negativ asupra pacienţilor cu afecţiuni bronhopulmonare cronice de orice vîrstă, copiii, maturii şi oamenii vîrstnic, determinînd acutizarea afecţiunilor cronice. Iar la cei sănătoşi determină apariţia bolilor bronhopulmonare precum astmul bronşic, bronşitelor, maladiilor oncologice.”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii informează că poluarea atmosferică este cel mai mare risc pentru sănătatea umană în Europa. Experţii spun că aerul îmbîcsit cu particule în suspensie provoacă aproximativ 400 de mii de decese pe an, pe întregul continent.

De remarcat că principalele cauze ale poluării aerului în Moldova sînt gazele de eșapament de la automobilele importate în țară fără a respecta standardele de mediu. Peste tot se aplică deja normele de mediu Euro-5, în timp ce la noi nu avem nici măcar Euro-0.

6
2
0
3
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?