Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Problema constă în containerele de gunoi și nu numai

2 apr. 2018,, 11:39   Societate
19455 0

Lidia Ceban

La prima vedere tema locală: cum și unde să fie amplasate platformele pentru gunoi din capitală, ia amploare, devenind mai mult decît una de importanță locală.

Și nu doar pentru că este vorba de aspectul exterior și starea sanitară a orașului. Problema e și în bani. Proiectul construirii copertinelor și a gardurilor din lemn în jurul platformelor pentru deșeuri, amplasate de-a lungul străzilor principale ale capitalei, inițiat de Primărie acum doi ani, a trezit nemulțumirea și a actualei administrații orășenești, și a orășenilor. Iar Centrul Național Anticorupție a intentat un dosar penal, suspectînd încălcări la organizarea licitației de selectare a companiei care execută lucrările.

La începutul lunii decembrie 2016 Primăria Chișinău în frunte cu liberalul Dorin Chirtoacă, în parteneriat cu Ministerul Mediului, condus de colegul de partid al acestuia Valeriu Munteanu, au anunțat lansarea proiectului „Modernizarea platformelor pentru colectarea deșeurilor menajere". Pentru implementarea lui din Fondul Ecologic Național a fost alocată suma de 26 mil. lei, iar Primăria Chișinău a promis să o suplinească cu încă 2 mil. lei. Acel gest darnic al ministerului, care anterior nu manifestase atîta generozitate, pentru a ajuta municipiul, a fost observat de jurnaliști și experți, care au conchis că proiectul prezintă interes pentru liberali.

Din informația prezentată de Serviciul de presă al Primăriei reieșea că cca 30 milioane de lei vor fi utilizați pentru modernizarea sau construirea de noi platforme pentru deșeuri, în număr de 518, inclusiv a fost anunțată amenajarea a 10 platforme subterane de colectare a deșeurilor. Din aceste mijloace urmau să fie alocați bani pentru achiziționarea celor 490 de recipiente noi pentru deșeuri, care să corespundă standardelor europene.

Publicul a mai fost informat, că platformele pentru colectarea deșeurilor menajere solide vor fi amenajate cu copertine din lemn. Sub aceste platforme au promis să aștearnă un strat de impermeabilizare, pentru a preveni pătrunderea în sol a apelor contaminate, iar în jurul lor urmau a fi efectuate lucrări de înverzire cu plantarea arbuștilor și copacilor decorativi.


Din cele aflate de NOI.md, costul amenajării terenurilor pentru deșeuri varia în funcție de numărul recipientelor, care urmau a fi amplasate aici. Astfel, era preconizată construirea a 108 platforme pentru 2 recipiente a cîte 29 mii lei fiecare; 162 terenuri pentru 3 coșuri de gunoi - a cîte 34 mii fiecare; 120 pentru 4 – a cîte 46 mii/unitate; 98 platforme pentru 6 recipiente – a cîte 76 mii lei fiecare și 20 terenuri pentru 8 recipiente – cîte 85 mii lei fiecare. Prețul prealabil al fiecăreia din cele 10 platforme subterane anunțate trebuia să fie de 29 mii lei.

Pînă în prezent au fost amenajate 200 terenuri pentru deșeuri, iar Fondul Ecologic Național a alocat 7 mil.lei. Din 10 platforme subterane promise nu a apărut nici una.

În văzul tuturor

Iată că chestiunea amplasării incomode a platformelor de colectare a deșeurilor a fost pusă în discuție la una dintre recentele ședințe ale Primăriei Chișinău. Chișinăuienii și organizațiile gestionare ale blocurilor de locuit au început să scrie plîngeri pe numele primarului general interimar Silvia Radu, cu cererea de a muta platformele mai departe de grădinițele de copii și școli și de a le îndepărta de pe marginea carosabilului. Recent, Silvia Radu i-a ordonat șefului ÎM «Autosalubritate» Eugen Axentiev să decidă, unde e mai comod să fie mutată platforma de pe Drumul Schinoasei, 1/1.

Șeful de la «Autosalubritate» s-a plîns că în anii precedenți platformele de colectare a deșeurilor erau amplasate haotic în oraș.

«Conform Legii privind condominiul în fondul locativ, toate aceste platforme trebuie să fie amplasate pe teritoriile adiacente blocului, nu la marginea drumului, nici în apropierea grădinițelor și școlilor – a menționat E. Axentiev. – La amplasarea platformelor, locurile respective nu au fost coordonate cu conducerea întreprinderii, nu s-a ținut cont nici de părerea orășenilor, nici de faptul că deșeurile menajere vor fi colectate de autospeciale, de aceea astăzi accesul către multe recipiente este îngreuiat. În total, în oraș există 573 platforme de acest fel. La moment, dintre puținele inspectate au fost depistate 18 platforme problematice.

Silvia Radu a menționat că ea vede în permanență platforme de colectare a deșeurilor, amplasate nemijlocit în drum, iar în jurul acestora, o totală anti-igienă.

«Acasă ascundem coșul pentru gunoi în dulap, să nu fie la vedere, iar ceea ce văd eu pe străzile orașului este echivalent cu faptul că eu aș pune găleata cu gunoi în mijlocul camerei ca să fie mai comod să arunci în ea deșeurile menajere - s-a revoltat primarul general interimar. - Nu este normal ca recipientele pentru deșeuri să fie amplasate la fiecare colț și să emane miasme. Iarna ele nu se simt așa de puternic, dar ce va fi la vară? Nu știu cui i-a putut veni în cap ideea ciudată de a amplasa în tot orașul aceste tomberoane oribile. Înțelegeți: într-un oraș pretins european și civilizat tomberoanele cu deșeuri menajere nu trebuie să stea în mijlocul străzii.

Silvia Radu i-a cerut șefului de la «Autosalubritate» ca timp de o lună specialiștii acestei întreprinderi, împreună cu Direcția locativ-comunală să revadă nu numai locurile de amplasare a platformelor de colectare a deșeurilor, dar și conceptul general, pentru a le crea condițiile necesare autospecialelor și pentru comoditatea orășenilor. Fără a uita și de normele sanitare și estetice.

Jonglînd cu cifrele

Critica primarului general interimar l-a rănit pe ex-ministrul liberal al Mediului Valeriu Munteanu. El consideră că restabilirea recipientelor pentru deșeuri în curțile blocurilor rezidențiale este o practică de pe timpurile sovietice.

«Va fi o adevărată catastrofă, dacă containerele cu deșeuri vor fi iarăși transferate în curțile caselor de locuit - se arată convins Valeriu Munteanu. – Plus la aceea că se va solda cu o dezordine generală, vor apărea microbi, miasme și șobolani. Fiind ministru al Mediului, am lucrat asupra proiectului de colectare a deșeurilor în Chișinău, care a fost finanțat și este implementat. Acesta presupune construirea platformelor acoperite pentru colectarea deșeurilor în număr de 1 mie (deja au fost instalate 200) și a 5 platforme subterane de colectare a deșeurilor (un proiect-pilot), cîte unul pentru fiecare sector. Modelul acestor platforme subterane a fost preluat de la orașele din România, unde este utilizat de mulți ani, este ecologic și s-a impus foarte bine. De aceea, acest proiect nu trebuie să fie conservat.

Din cîte vedem, datele inițiale, anunțate de Primărie privind numărul platformelor preconizate, atît a acelora terestre, cît și a acelora subterane, nu coincid cu cifrele, pe care le-a invocat Valeriu Munteanu în replica sa Primăriei Chișinău. Pare straniu că pe parcursul a doi ani de implementare a proiectului s-a vorbit despre 518 terenuri, iar odată ce s-a pomenit în afara puterii ex-ministrul a luat și a dublat această cifră. Iar numărul platformelor subterane pentru deșeuri, dimpotrivă, dl Munteanu l-a redus de două ori, de la 10 la 5.

Liberalii sabotori

Consilierul Municipal independent Vasili Chirtoca crede că proiectul de evacuare a platformelor pentru acumularea deșeurilor din curțile blocurilor rezidențiale la marginea carosabilului și în apropiere de obiectele de interes social este o absurditate.

«Instalarea coșurilor suspendate de gunoi cu containere de-a lungul străzilor din Chișinău strică aspectul orașului - este convins V. Chirtoca. – Silvia Radu are totală dreptate. Eu am senzația demult că Partidul Liberal a fost creat expres pentru a dăuna orașului și țării. Posibil, este urmarea incompetenței (acești băieți chiar sînt incompetenți în tot ce fac, fie în domeniul transportului, educației, capitală, ecologie, silvicultură …). Dar reieșind din faptul că această formațiune politică pune, periodic, problema insolvabilității statului moldovenesc contemporan, sabotajul lor poate fi parte a strategiei politice: «cu cît e mai rău, cu atît mai bine». Și, în același timp, băieții nu uită de propriile interese.

Nu cunosc nici un drum, reparația căruia a început pe cînd la Ministrul Transportului era omul lor și care să fi fost dus la bun sfîrșit, ”pădurarul-șef” al lor a însușit rapid tăierile masive ale pădurilor, și-au bătut joc de Chișinău. La fel, s-au comportat liberalii și în problema procesării deșeurilor menajere solide - a menționat alesul local și a adus un exemplu. Compania moldovenească «ABS» a construit în apropiere de gunoiștea «Purcel» o întreprindere modernă de procesare a deșeurilor, cheltuind în acest scop 7 mil. de euro și instalînd trei linii de sortare. Liberalii nu au observat această întreprindere ani în șir, iar la un kilometru de ea au organizat o gunoiște, cea mai veritabilă catastrofă ecologică. Mai mult, ex-ministrul Mediului Valeriu Munteanu a inițiat construirea în țară a mai multor asemenea întreprinderi, iar pe cea existentă a ignorat-o total. Doar după ce au intervenit consilierii fracțiunii comuniștilor și ai acelora din afara partidelor, care i-au obligat, de facto, să atragă atenție acestei întreprinderi, după ce au transmis materialele la Procuratură, liberalii au dispus interzicerea depozitării deșeurilor la Bubuieci, au reluat evacuarea acestora la gunoiștea din Țînțăreni și au început sortarea lor la Întreprinderea pentru procesarea deșeurilor a Companiei «ABS».

Afaceri de familie

Ex-consilierul CMC Oleg Cernei, în prezent șeful unei asociații a proprietarilor de apartamente privatizate, la unul din posturile TV s-a arătat revoltat de lansarea acestui proiect absurd și scump de îngrădire a recipientelor pentru deșeuri cu placaj din lemn. Vorbind despre interesele liberalilor în realizarea acestui proiect, el a menționat că nu în zadar anume fratele lui Valeriu Munteanu, vicedirectorul direcției GLC și amenajare, era responsabil de implementarea acestuia. Cernei a susținut că acest proiect este un business al familiei Munteanu și că ar fi trebuit nu ”să se construiască gunoiști-stații de așteptare” și ”să fie irosiți banii”, dar să se concentreze asupra soluționării problemei depozitării deșeurilor menajere solide.

Ecologia trebuie să fie economă

Președintele organizației teritoriale Chișinău a Mișcării Ecologiste din Moldova Vladimir Garaba spune că platformele de amplasare a recipientelor pentru deșeurile menajere sînt necesare, dar nu de acest fel.

«Cred că aceste platforme costă prea scump, - consideră V. Garaba. – Ecologia trebuie să fie economă, adică cu mijloace puține să putem obține rezultate mai bune. Pentru aceste copertine și îngrădiri s-a folosit lemn natural. La ce bun? În sărăcia noastră este un exces. Era suficient să fie instalate recipiente cu capace etanș, ca să nu pătrundă umezeala în interior și să nu sară maidanezii în ele.

Ecologul mai consideră că era nevoie de mai multă competență în soluționarea acestei probleme, nu întotdeauna locurile de amplasare a platformelor au fost selectate reușit, despre asta vorbesc și orășenii, și specialiștii. În prezent, autospecialele odată ce ajung la recipientele în cauză blochează pentru ceva timp circulația altor vehicule sau, în general, accesul acestora.

«Acest proiect trebuia supus dezbaterilor publice, să se pronunțe experții, să fie cerută opinia orășenilor, ei însă au făcut-o fără expertizele tehnică și ecologică, fără a analiza cheltuielile, ca întotdeauna s-au izolat în birou și au decis, - a menționat Vladimir Garaba. – Eu cred că problema platformelor pentru deșeuri la Chișinău putea fi soluționată și cu jumătate din bugetul acestui proiect».

CNA plînge după ei

S-a dovedit că nu doar conducerea Primăriei, consilierii locali și ecologiștii au pretenții față de liberali și acest proiect al lor. NOI.md a reușit să afle că în februarie 2017 Centrul Național Anticorupție s-a arătat interesat de licitația la care a fost selectată compania-executoare a lucrărilor. Colaboratorii CNA bănuiesc că licitația privind utilizarea platformelor pentru deșeuri din capitală ar fi fost organizată cu încălcări. A fost intentat un dosar penal privind abuzurile reprezentanților Direcției gospodăriei locativ-comunale și amenajare a municipiului Chișinău. Concluziile anchetatorilor urmează să le aflăm în viitorul apropiat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?