Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Medic pediatru, despre greșeala frecventă a părinților în tratarea gripei la copii

13 ian. 2023,, 16:43   Societate
3332 0

Acest sezon rece este diferit de cele precedente, nu doar prin numărul înalt de îmbolnăviri cu gripă în rîndul copiilor, dar și prin apariția unui virus neidentificat cu simptome similare gripei.

Despre aceasta a vorbit medicul pediatru Mihai Stratulat la emisiunea "Puterea a patra". Potrivit lui, spre deosebire de anii precedenți, în acest nou val de viroze, perioada febrilă la copii durează mai mult ca de obicei, lucru care a pus în alertă mulți părinții.

"În general sezonul acesta a început altfel, foarte multe cazuri de scarlatină. Eu în decurs de 2-3 săptămîni am văzut mai multe cazuri de scarlatină decît în 13 ani de activitate. Am avut foarte multe bronșolite, mulți copii au necesitat internare, ulterior a venit și gripa. Aș spune că mai este un virus neidentificat, pentru că vin copii cu aceleași smimptome: febră înaltă, dar cînd se testează al gripă, rezultatul e negativ.

La copii am observat că se manifestă perioada febrilă de lungă durată. Dacă în mod normal, într-o gripă sezonieră, febra durează 3 zile, după care este în scădere. În gripă durează 6,7 zile. Celălalt virus se manifestă identic, la el durează 6,7 zile. Am avut chiar un copilaș la care febra a durat 21 de zile, ultimele 7 zile i-au fost administrate antibiotice, la insistența mamei. Acest virus se manifestă cu febră înaltă de 39-40 °C", a relatat Mihai Stratulat.

Medicul pediatru afirmă că pentru părinți este important ca în perioada de îmbolnăvire să monitorizeze cu atenție starea copilului și să calculeze corect dozele de paracetamol și ibuprofen administrate.


"Este o greșeală frecventă, ei nu calculează corect dozele și febra cedează mai greu, dacă doza nu este ajustată conform greutății. Ei calculează după vîrstă. Ăsta e un motiv pentru care părinții trebuie să țină legătură cu medicul de familie sau pediatru și nu e neapărat să cheme ambulanța. Părinții trebuie să aibă răbdare, părinții trebuie să știe și metodele fizice de a scădea febra. Poate fi aplicat un prosop înmuiat în apă cu 2 grade mai jos decît temperatura copilului, trebuie să-i dăm lichide, pentru hidratare. Dacă o să facem acești pași, o să iasă din boală. Se întîmplă ca orice viroză să apară complicații. Există acest risc", a mai adăugat Mihai Stratulat.

1
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?