Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Avaria de la Termoelectrica nu ar fi putut fi prevenită

2 dec. 2022,, 23:33   Societate
2916 0

Situația în care s-a defectat generatorul de la Termoelectrica nu putea fi prevenită. Cel puțin, asta declară responsabilii de la întreprindere, care susțin că, în timpul verificărilor, tehnica a funcționat foarte bine, dar fisurile în conductele de răcire au apărut după ce generatorul a fost pus în funcțiune.

Acum, administrația dă asigurări că lucrările de reparație se vor încheia pînă la finele lunii decembrie. Deocamdată, însă, nu este clar cît vor costa acestea și cine va acoperi cheltuielile.

Generatorul care s-a defectat, acum trei săptămîni, este în reparație, iar pînă pe data de 22 decembrie va fi pus în funcțiune, promite directorul Termoelectrica. De lucrări se ocupă aceeași companie, care l-a reparat anterior, notează tv8.

Deși cei de la Horus au declarat că nu este responsabilitatea lor, pentru că ei nu s-ar fi atins de conductele de răcire din motiv că lucrarea nu era prevăzută în caietul de sarcini, astăzi Vasile Leu a amintit despre termenul de garanție, prevăzut în contract.

Chiar și așa, deocamdată, nu este clar cine va acoperi cheltuielile pentru reabilitarea generatorului.


„24 de luni din momentul recepționării definitive a lucrărilor și 72 de ore de funcționare din momentul asigurării sarcinii nominale. Aceste lucruri încă nu au avut loc. Noi am propus și s-a agreat această soluție, ținînd cont de imperativul urgent de executare a lucrărilor, că este necesar necondiționat. Costurile se vor stabili. Noi vom examina toate aspectele juridice”, a declarat director Termoelectrica, Vasile Leu.

Ieri, comisia extinsă a finalizat ancheta, iar concluzia este aceeași: generatorul s-a defectat din cauza unor fisuri, care au apărut la trei conducte de răcire. A fost suficient ca în generator să pătrundă cîțiva litri de apă, după care s-a produs un scurtcircuit.

Situația nu putea fi prevenită, susține directorul tehnic de la Termoelectrica, deoarece, atunci cînd s-au făcut verificări, generatorul funcționa perfect.

„Cînd utilajul a fost pus în funcțiune, obiecții nu erau. De la orele 17:30, în momentul declanșării la rețea pînă la orele 00:22, utilajul a lucrat fără observații. Propriu zis, fisurile pe conducte au apărut după orele 24:00”, a menționat director tehnic Termoelectrica, Alexandru Lupan.

Chiar și fără acest generator, Termoelectrica livrează căldura suficientă în toate clădirile, care se află în gestiunea întreprinderii.

Diferența este că, în acest moment, generează cu aproximativ 40 de kilowați/oră mai puțină energie electrică, iar pentru a face față necesităților, a fost conectată și CET 2. În total, ambele centrale electrice cu termoficare produc pînă la 100 de kilowați/oră de energie electrică.

Totuși, acum patru zile, platforma DA a făcut un denunț la Procuratura Generală referitor la negocierile directe cu compania Horus. Potrivit lor, în urma incidentului, întreprinderea ar înregistra pierderi zilnice de aproximativ 7,5 milioane de lei, fapt negat de toți cei vizați.

„Cu cît e mai mare sarcina termică, cu atît e mai mare și sarcina electrică. Declarațiile că nu sînt livrați 80 de megawați nu corespund realității. De fapt, la sarcina actuală, blocul maximal era să livreze în rețea circa 40-45 de megawați putere electrică”, a conchis, Alexandru Lupan.

Avaria de la Termoelectrica s-a produs în noaptea de 10 spre 11 noiembrie. Exact la două săptămîni după ce a fost finalizată reparația generatorului.

Acum cîteva zile, într-o conferință de presă, reprezentanții grupului de companii Horus au declarat că vina nu le aparține, pentru că ei nu au intervenit la conductele de răcire ale generatorului.

Potrivit lor, defecțiunea ar fi apărut din motiv că echipamentele sînt foarte vechi. Pentru lucrările de reparație s-au cheltuit 5,4 milioane de lei.

1
0
0
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?