X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Poliția de Frontieră vine cu recomandări pentru cei care planifică o călătorie în afara țării

28 iun. 2022,, 12:45   Societate
5362 0

Dacă planificați să plecați în vacanță, fie să ieșiți din țară, aveți grijă să dețineți toate actele necesare. În plin sezon estival, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova recomandă cetățenilor să fie vigilenți.

Condiții de călătorie pentru cetățenii moldoveni

Cetățenii Republicii Moldova au dreptul de a ieși și intra în Republica Moldova în baza pașaportului, eliberate de organele competente.

Modul de intrare pe teritoriul altui stat este reglementat de legislația acestuia.

Condiții de călătorie cu copii minori


Copiii cetățeni ai Republicii Moldova şi copiii subiecţi ai pluralităţii de cetăţenii, care se identifică inclusiv ca cetăţeni ai Republicii Moldova se află sub protecția statului, fiindu-le aplicabile prevederile legislaţiei naţionale în vigoare.

La ieşirea de pe teritoriul Republicii Moldova, persoanele care însoţesc copiii cetăţeni ai Republicii Moldova sînt obligate să confirme poliţistului de frontieră dreptul de a-i însoţi pe aceștia în străinătate în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Prin urmare, minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal a cărui semnătură se legalizează notarial. În declaraţie se indică scopul călătoriei, durata acesteia şi ţara de destinaţie.

Minorii (elevii şi studenţii) care au împlinit vîrsta de 14 ani şi sînt înmatriculaţi la studii în instituţii de învăţămînt din alte state, la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, prezintă actul de înmatriculare la instituţia de învăţămînt respectivă şi declaraţia eliberată de unul dintre părinţi, autentificată notarial, care conţine consimţămîntul acestuia pentru ieşirea şi intrarea minorului în Republica Moldova, cu indicarea ţării de destinaţie, scopului călătoriei, perioadei de aflare a minorului în ţara de destinaţie, iar în cazul altor reprezentanţi legali - consimţămîntul acestora, exprimat prin decizie a autorităţii tutelare. Declaraţia este valabilă pe o perioadă de un an de studii.

În cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate, este necesar consimţămîntul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial, iar în cazul altor reprezentanţi legali - consimţămîntul acestora, exprimat prin decizie a autorităţii tutelare.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?