X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Va fi demis Stoianoglo? Consiliul Suprior al Procurorilor examinează sesizarea PAS

5 oct. 2021,, 11:45   Societate
2643 6

Consiliul Suprem al Procurorilor s-a întrunit într-o ședință de urgență pe 5 octombrie. Pe ordinea de zi există un singur subiect— sesizarea deputatului PAS Lilian Carp împotriva Procurorului General, Alexandr Stoianoglo.

Menționăm că sesizarea se referă și la evenimentele din 2012, cînd Stoianoglo era deputat în Parlament, și la activitatea sa în calitate de Procuror General. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și Lilian Carp au propus alegerea unui procuror care va începe urmărirea penală împotriva lui Stoianoglo, transmite Noi.md cu referire la newsmaker.md.

Pe 30 septembrie Carp s-a adresat la CSP și cere să fie verificată "nelegiuirile" comise de Stoianoglo. Potrivit lui, fiind deputat în Parlament în 2012, Stoianoglo a introdus în Legea "Cu privire la combaterea spălării banilor" o sintagmă care permitea spălarea banilor prin intermediul sistemului bancar moldovenesc în cadrul schemei "Laundromat". Pe site-ul CSP se menționează faptul în calitate de raportori pe această temă vor fi că cinci membri ai Consiliului: Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, Avocatul Poporului, Natalia Moloșag, Șeful interimar al Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață și reprezentanți ai societății civile Svetlana Balmuș și Lilia Potîng.

(UPDATE 10:10) Președintele Consiliului Suprior AL Procurorilor, Angela Motuzoc, a cerut șeful interimar al Curții Supreme de Justiție, Dorel Musteață, să prezinte documente care confirmă că el se află temporar la șefias Consiliului Suprem al Magistraturii. Motuzoc a explicat că în ultimii doi ani, la CSM au fost mai mulți directori interimari. Musteață a răspuns că nu deține astfel de documente.

(UPDATE 10:30) După o jumătate de oră de discuții, membrii Consiliului i-au permis lui Musteață să rămînă la ședință. Membrii Consiliului au început examinarea sesizării lui Carp. Însuși deputatul nu a venit la ședință.


(UPDATE 10:36) Potrivit lui Litvinenco, Carp l-a acuzat pe Stoianoglo nu numai că este autorul amendamentelor, ci și beneficiarul mai multor tranzacții.

Carp a făcut referire la o anchetă publicată într-una din mass-media ucrainene în aprilie 2021. Reamintim că în text este vorbește despre faptul că Veaceslav Platon i-a plătit lui Stoianoglo 5,5 milioane de dolari pentru eliberarea sa. Jurnaliștii au realizat această "investigație" în jurul istoriei care a fost făcută publică la 6 ianuarie 2021. Atunci, Viorel Morari, care a fost înlăturat de la conducerea Procuraturii Anticorupție, a declarat că Platon a reînregistrat pe numele soției procurorului general două companii care dețineau acțiunile Moldindconbank (MICB).

Puteți citi mai multe despre ancheta ucraineană în textul: "Sîntem atacați de cei care au servit statului capturat". Procuratura generală despre "organizația lui Plahotniuc", "grupul Șor" și investigații pseudo-jurnalistice

(UPDATE 10:44) În plus, Litvinenco a anunțat că Carp consideră că este ilegal faptul că procurorii au renunțat la acuzațiile împotriva lui Veaceslav Platon.

Pe lîngă acuzațiile privind legalitatea eliberării lui Platon, Carp susține că această decizie a provocat daune bugetului, deoarece Platon ar trebui să primească înapoi banii arestați în acest dosar penal.

(UPDATE 10:49) A patra acuzație a lui Carp este că Procuratura Generală a achitat o indemnizație de concediere fostului director PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, deși acesta era cercetat și, potrivit deputatului, nu putea pretinde la acești bani.

(UPDATE 11:11) După o pauză de 20 de minute, Lilian Carp a venit la ședința CSP. El a adus documente suplimentare, pe care le-a transmis membrilor Consiliului. Litvinenco și Carp au propus numirea unui procuror care să înceapă procedurile penale împotriva lui Stoianoglo. Ședința a fost din nou suspendată timp de 20 de minute pentru studierea documentelor lui Carp.

Trebuie menționat faptul că la briefingul din 4 octombrie, Stoianoglo a spus că nu are nicio legătură cu Laundromatul. El susține că a principalul "centru" de răspîndire a informațiilor despre implicarea sa în "Landromat” este, ex-șefa aparatului Procurorului General, Eduard Harunjen, Oxana Țurcan. Potrivit lui Stoianoglo, după ce a concediat-o pentru încălcări financiare, ea a devenit consultantul juridic al fracțiunii parlamentare a Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. De asemenea, Țurcan a fost consultant al Comisiei parlamentare de anchetă privind laundromatul". Această comisie a promovat în mod activ afirmațiile conform cărora în spatele modificărilor la lege s-ar afla Stoianoglo.

La cîteva ore după briefingul lui Stoianoglo, trei membri ai CSP s-au plîns de presiune din parte Ministerului Justiției. Ei susțin că, în dimineața zilei de 4 octombrie, au primit un sunet de la un bărbat care s-a prezentat drept consilier al Ministrului Justiției și le-a cerut să se adune într-o ședință pe 4 octombrie. "Considerăm că acest apel telefonic este o ingerință directă în [activitatea Consiliului] și o presiune directă asupra membrilor Consiliului Suprerior al Procurorilor pentru a-i convinge să vină la ședință pe 4 octombrie. Un astfel de comportament este inacceptabil într-un stat de drept", se arată în declarație.

Reamintim că datorită modificărilor adoptate la Legea "Cu privire la Procuratură", Procurorul General poate fi demis în două cazuri: prin verificarea activității și recunoașterea acesteia drept nesatisfăcătoare sau prin tragerea la răspundere disciplinară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?