Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Opinie: Sistemele alternative de încălzire prezintă un pericol pentru viața omului

19 oct. 2018,, 18:22   Societate
2846 1

Sistemele de încălzire individuale, ca alternativă celui centralizat, la prima vedere ar aduce economii, dar pot prezenta pericol real pentru viața omului, pentru ecologie, dar și pentru securitatea energetică a țării. O soluție ar fi sistemul cu distribuție pe orizontală.

Opinia a fost exprimată de către directorul general al întreprinderii „Termoelectrica”, Veaceslav Eni, în cadrul conferinței internaționale: „Încălzirea urbană eficientă: Soluții și provocări”, care se desfășoară în perioada 19-20 octombrie la Chișinău.

Potrivit lui Veaceslav Eni, în mai multe orașe ale țării, inclusiv în municipiul Chișinău, există tendința de deconectare de la Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET), instalîndu-se surse alternative de încălzire, care pot deveni periculoase, chiar și fatale. Furnizorul testează opțiunea punctelor termice individuale, în cadrul SACET, cu distribuție pe orizontală. Acestea au fost încercate în mai multe blocuri de tip vechi. Datorită acestui sistem, consumatorul are posibilitatea să pornească sau să oprească căldura cînd vrea și nu există riscul emisiei de CO2. De asemenea, economisește pînă la 30% din factură.

Tudor Copaci, director general ANRE, consideră că „Termoelectrica” a pășit pe o cale nouă de dezvoltare, o cale de atragere a investițiilor și îmbunătățire a calității serviciilor. „Personal folosesc serviciile SA „Termoelectrica”. Pe parcursul ultimilor ani calitatea serviciilor s-a ridicat și este asigurată continuitatea serviciilor, ceea ce este foarte important pentru un consumator final”, a menționat Tudor Copaci.

Reprezentantul Băncii Mondiale în Moldova, Sandu Ghidirim, a remarcat că „Termoelectrica” vine cu o abordare nouă comparativ cu predecesorii săi, aceasta fiind orientată spre consumator, spre eficientizarea cheltuielilor, sporirea funcționalității operaționale a sectorului și prestarea unui serviciu de înaltă calitate. Întreprinderea asigură livrarea apei calde non-stop, ceea ce nu a mai existat niciodată pînă acum. „SACET este unica soluție de aprovizionare a consumatorilor cu energie termică prietenoasă mediului și care nu influențează negativ asupra sănătății publice. Vreau și consumatorii să înțeleagă că nu poți răsturna peste noapte o situație care a perpetuat peste 20 ani. Termoelectrica are nevoie de timp și înțelegere din partea consumatorului, dar ceea ce deja este făcut inspiră încredere”, a mai spus Sandu Ghidirim

Mihai Tîrșu, directorul Institutului de Energetică, din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, susține că în urma efectuării unui studiu s-a constatat că se elimină cantități foarte mari de dioxid de carbon, monoxid de carbon și alte substanțe nocive în urma folosirii sistemului individual de termoficare. Comparativ cu SACET, centrale individuale provoacă cu 86% mai multe emisii în aer, pentru că se ratează șansa de cogenerare. Mihai Tîrșu mai spune că ar fi bine ca centralele să nu aibă coșuri în stradă, să fie amplasate, cel puțin, deasupra clădirilor. Directorul Institutului de Energetică a mai spus că debranșările apartamentelor de la sistemul centralizat a atins apogeul în anii 2003-2004, iar către 2018 s-a diminuat.

Vasile Munteniță, președintele Asociației Profesionale COGEN Romînia, a spus că în Romînia mor anual 23 de mii de oameni din cauza poluării aerului, iar Romînia nu poate fi considerată un exemplu de succes în eficientizarea energetică. Efectele instalațiilor alternative sînt dezastruoase și este sarcina școlilor și autorităților ca acest lucru să se facă cunoscut.

Sîmbătă, conferința va continua cu mai multe excursii: la Centrala Electrică cu Termoficare, Sursa I, Stația de Pompare numărul 1 și numărul 8 și un bloc locativ cu Încălzire centralizată Autonomă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?