Arşiţa stiri: 163
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1412

Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale își vrea distincțiile de stat înapoi

10 iul. 11:35   Societate
3024 0

Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, a contestat decizia președintei Maia Sandu de a-i retrage distincțiile de stat. O cerere în acest sens a fost depusă la Judecătoria Chișinău, marți, 9 iulie.

Șefa statului a dispus retragerea tuturor distincțiilor după dezvăluirile The insider despre rolul de informator al lui Gorgan în favoarea serviciilor secrete ruse. Este vorba despre distincțiile „Meritul Militar” și „Credință Patriei”. Totodată, lui Gorgan i-au fost retrase și gradele militare, notează noi.md cu referire la anticoruptie.

Președinția a făcut anunțul despre retragerea distincțiilor de stat oferite de-a lungul vremii lui Gorgan la două zile după dezvăluiri și după ce SIS a confirmat veridicitatea informațiilor.

„Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie. În 2021 această persoană a fost destituită din funcție de Președinta Maia Sandu. Distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 „Meritul Militar”, 2015 „Credință Patriei” și gradele militare vor fi retrase”, se arăta în comunicatul Președinției.


În comunicat se mai face referință la necesitatea unui control riguros al integrității angajaților din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului.

„Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului Republicii Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de Patrie”, se mai menționează în comunicatul instituției prezidențiale.

Conform investigației, Gorgan a raportat despre situația politică internă din Republica Moldova, dar și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării. Igor Gorgan și Alexey Makarov, curatorul său din cadrul GRU, au început să contacteze mai des în aprilie 2022, iar schimbul de informații se referea la relațiile moldo-ucrainene în domeniul apărării.

„Ukroboronexportul ucrainean încearcă să cumpere din Moldova 6 Mig-29, care se află în Mărculești. Ei insistă foarte tare... În timp ce avioanele sînt pe loc. Vor să efectueze operațiunea printr -o companie-paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat.”, se arată într-un mesaj transmis de Gorgan.

În aceeași zi, Gorgan revine cu un alt mesaj.

„Trenurile cu combustibil pleacă de pe teritoriul Moldovei, și anume din satul Etulia pînă în așezarea ucraineană Reni. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea și stă nemișcat ziua pentru a nu deveni o țintă a Forțelor Aerospațiale Ruse.”

„Ucrainenii se plimbă pe lîngă Ministerul nostru al Apărării de 3 săptămîni și cer totul, în special obuze pentru artilerie”, a completat informația Gorgan.

Întîlnirile ar fi avut loc în localuri din Chișinău sau la pescuit:

„Ma pot întîlni cu oricine, sînt un om de acțiune,.. Trebuie să mergem la pescuit și să discutăm totul! Trăim vremuri istorice! Și trebuie să facem această poveste!”, este conținutul unui alt mesaj.

Igor Gorgan a fost demis la propunerea ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, de șefa statului, Maia Sandu. El a mai deținut această funcție în perioada 2013–2016, dar a fost demis la solicitarea ministrului Apărării de atunci, Anatol Șalaru, care l-a acuzat de delapidări, cumetrism şi de partizanat politic.

15
0
1
2
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав