Dacă nu sînt depozitate în condiții riguroase, produsele pescărești, fiind alimente extrem de perisabile, se alterează ușor.
În aceste condiții, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă consumatorilor să respecte măsurile de precauție, atunci cînd aleg să procure pește sau produse pescărești.
Astfel, înainte de a-l cumpăra, peștele viu se examinează minuțios după următorii parametri:
Pentru peștele refrigerat eviscerat se va acorda atenție la peritoneu, care trebuie să fie de culoare deschisă, neted, greu de desprins de pe carne.
ATENȚIE! Nu procurați peștele cu pigment mat, ochi adînciți în centru, branhii acoperite cu lichid lipicios verziu și cu miros de putrefacție pronunțat. Solzii fără luciu și care se desprind ușor de piele, musculatura desprinsă ușor de oase, moale și de o culoare cenușie murdară, la fel, indică că peștele nu este proaspăt și poate duce la toxiinfecții alimentare.
Dacă aleg să procure peștele congelat (întreg/eviscerat/decapitat), consumatorii trebuie să fie atenți la condițiile de păstrare și comercializare:
Condițiile admisibile de comercializare a peștelui prelucrat (produse sărate, produse afumate, pește uscat/pește zvîntat, pește marinat, semiconserve din pește, conserve din pește) sînt la fel ca pentru peștele refrigerat/congelat, iar păstrarea se face în încăperi uscate și ventilate.
Pentru peștele afumat la rece (temperatura de păstrare de la -5°C pînă la 0°C), uscat și uscat-afumat (temperatura de păstrare de la -8°C pînă la 0°C), termenul de păstrare este de pînă la două luni.
Pentru peștele afumat la cald, temperatura de păstrare este de la minus -2°C pînă la plus 2°C, iar perioada de păstrare este de 72 ore.
Peștele afumat la rece și la cald, congelat și peștele sărat congelat se păstrează la temperatura de minus -18°C.
Cutiile de conserve sau semiconservele de pește trebuie să fie:
Cele mai răspîndite neconformități pot fi: coroziunea cutiilor, deformarea cutiilor, bombajul şi lipsa ambalajului ermetic (prelingeri - cînd cutiile sînt murdare).
La comercializarea caviarului se va lua în considerație:
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor reiterează:
DE REȚINUT! Operatorii din domeniul alimentar, care manipulează peștele și produsele pescărești, vor asigura, obligatoriu, produsele cu certificate care confirmă calitatea lor, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate. Fiecare consumator este în drept să solicite actele menționate de la operatorii sau vînzătorii din unitățile comerciale.
Adăuga comentariu