X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

15 reguli elementare, respectarea cărora ar reduce accidentele cu 90%

4 ian. 2021,, 12:52   Societate
10468 0

Toți șoferii sînt îndemnați să acorde atenție acestor sfaturi simple, care vor şi pot contribui la un proces de conducere în condiții de siguranță, ușor și plăcut.

Iar în cazul în care fiecare automobilist le-a respecta, 90% din numărul de accidente banale ar putea fi pur şi simplu evitate, transmite autoblog.md.

Cele 15 reguli de aur:

1. Dacă vă opriți pe o stradă/traseu şi aveţi intenția de a vira la stînga, cedînd trecerea autovehiculelor de pe contrasens, nu întoarceți niciodată volanul în partea stîngă din timp. O lovitură neașteptată din spate vă poate împinge sub roțile unui camion care se apropie cu viteză din sensul opus. Volanul trebuie să fie permanent în poziție dreaptă.

2. Dacă ajungeți accidental pe acostament, nu rotiți brusc volanul în direcția opusă. Strîngeți-l mai tare, piciorul lăsaţi-l pe accelerator și compensați cu atenție devierea laterală.


3. La schimbarea benzii, accelerați uşor pentru a reuşi ducerea manevrei pînă la capăt şi a nu fi ajuns din urmă de către un alt participant la trafic.

4. Nu conduceți doar pe banda din stînga pe trasee! De ce? Pentru că întotdeauna există cineva care poate merge mai repede decît dvs. Și dacă rămîneți pe banda din stînga puteţi fi un obstacol pentru şoferul mai rapid. Și nu doar deveniţi o piedică, ci și reduceți debitul întregii autostrăzi. Dar cel mai important este că îi obligați pe alți șoferi să facă manevre periculoase. Odată ce depăşirea este efectuată se revine pe banda iniţială, regula fiind valabilă inclusiv pe autobahn-urile germane.

5. Nu frînați în viraje pentru a evita derapaje! De regulă, în curbe ar trebuie să fie realizate în schimb acceleraţii moderate, iar de frînare, pentru adaptarea vitezei cu care se intră în curbe, trebuie de avut grijă din timp, înainte de asta!

6. Dacă observați că mașina care vine spre dvs nu are timp suficient să depășească, dar deja conducătoru-i a început manevra, este mai bine să includeți semnalizatorul de direcţie spre dreapta și să vă poziţionaţi cît mai aproape de acostament. A da flash-uri cu faza lungă a farurilor nu este cea mai bună soluţie pentru că în direcţia dvs s-ar putea îndrepta un şofer neexperimentat.

7. Alegeți o locaţie și un timp convenabil pentru a vă testa mașina personală la frînare de urgență și accelerație extremă. Studiați-vă mașina pentru că aceste cunoștințe pot fi necesare în orice moment.

8. Nu vă puneți toate speranțele pe sistemele de stabilitate ESC/ESP, în ​​special pe vreme ploioasă. Razele mici ale curbelor sau viteza prea mare a mașinii nu pot sparge sistemul, dar componentele electronice, ale căror capacități sînt departe de a fi nesfîrșite, pot să nu aibă timp să efectueze calcule și să evalueze situația.

9. Asigurați-vă că includeți semnalizatorul de direcție de fiecare dată cînd schimbați banda. Din păcate, numărul șoferilor care respectă această regulă este în scădere.

10. Dacă conduceți pe banda din stînga și observați un blocaj de circulație pe sensul opus, încetiniți. Din cauza mașinilor oprite se pot strecura printre ele pietoni care se pot angaja în treceri neregulamentare.

11. Același lucru se aplică situației cînd conduceți pe banda stîngă, iar pe banda/benzile din dreapta de pe acelaşi sens, absolut toată lumea stă pe loc sau se mișcă foarte încet. Cel mai probabil undeva în faţă se cedează trecerea unor pietoni.

12. Dacă observați un adult cu copii sau cîțiva copii pe marginea drumului, încetiniți în orice caz. Copiii nu înțeleg ce este pericolul și nu cunosc regulile de circulaţie spre deosebire de dvs.

13. Dacă observați un obstacol pe drum, cum ar fi un animal, evaluați mai întîi situația înainte de a începe să rotiți volanul într-o parte sau în alta. În caz contrar, puteți ajunge în cel mai apropiat stîlp/copac/vehicul/obstacol încercînd să salvați o fiinţă.

14. Păstrați distanța, chiar dacă unii vor spune că o distanţă mai mare va face loc pentru alţi iresponsabili! Priviți problema cu calm, fără emoții inutile. Nu se va întîmpla nimic rău – chiar dacă cineva “a intrat” în faţa dvs puteți încetini pentru a restabili din nou o altă distanță de siguranță.

Amintiți-vă: deplasîndu-vă aproape în spatele cuiva, vă privați de vizibilitate, de capacitatea de a efectua o manevră ocolitoare sau de a frîna de urgenţă. O distanță scurtă faţă de vehiculul premergător vă lipsește de o “armă” principală: timpul și spațiul pentru luarea contra măsurilor.

15. Respectați limitele de viteză care sînt indicate pe semnele rotunde cu cifre pe mijloc. Aproape 100% din accidentele rutiere se întîmplă din cauza vitezei mari. Gîndiţi-vă la asta mereu!

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?