Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Germania susţine un program de asigurare cu apă în raionul Rîşcani

21 iun. 2018,, 16:52   Societate
3350 0

Îmbunătăţirea serviciilor de apă şi canalizare în raionul Rîşcani este un program de anvergură, implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) cu susţinerea Guvernului Germaniei.

Proiectul, lansat în 2010 cu un buget de peste 19,5 milioane de lei, a fost finalizat în anul 2016, informează MOLDPRES.

Primarul comunei Costeşti, raionul Rîşcani, Nelu Glasu, a informat că beneficiarii proiectului sînt 4000 de locuitori din Costeşti şi peste 24 mii de locuitori din 28 de localităţi ale clusterului Prut. În cadrul proiectului, în satul Duruitoarea Veche a fost construit un apeduct, un colector central de canalizare, au fost extinse reţelele de canalizare din Costeşti, fiind reconstruită şi staţia de epurare. De asemenea, a fost reabilitat sediul întreprinderii “Apă-Canal Costeşti” şi au fost achiziţionate şase unităţi de transport şi echipament pentru operatorii de servicii de alimentare cu apă şi canalizare.

Partenerii proiectului sînt ADR Nord, Consiliul raional şi Primăria Rîşcani, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Mare parte din finanţarea proiectului a fost asigurată de Guvernul Germaniei prin intermediul Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). În plus, GIZ a procurat echipament, a elaborat documente strategice, a efectuat studiu de fezabilitate, a instruit angajaţii de la “Apă Canal Costeşti” etc.


„Acest proiect a fost o mare provocare pentru Primăria Costeşti, dar am avut toată motivaţia să-l ducem la bun sfîrşit. Cel puțin pentru faptul că oamenii noştri au acces la apă de calitate şi sanitaţie”, a menţionat Nelu Glasu.

“Proiectul de la Costeşti a necesitat un mare volum de muncă în teritoriu. Localnicii aveau nevoie de apă şi orice act de conştiinciozitate civică era de nepreţuit. Avem o natură foarte frumoasă, iar după ce a fost construit apeduct şi reţea de canalizare, satul va avea noi oportunități. Mai multe case vechi sînt cumpărate şi transformate în reşedinţe de vacanţă. Unde este apă, servicii comunitare şi comodităţi, există şi planuri de viitor, investiţii şi dezvoltare”, a explicat Livia Buinovschi, manager de proiect voluntar, la solicitarea MOLDPRES.

În prezent, Livia Buinovschi îşi aplică experienţa în cadrul altui proiect din raionul Rîşcani, care urmează să fie realizat pînă în 2020, de asemenea, cu susţinerea Guvernului Germaniei. „Suntem ambiţionaţi să-l ducem la capăt, mai ales cînd avem rezultate pe potrivă”, a afirmat voluntarul de la Costeşti.

„Noile posibilităţi care apar în sat datorită proiectelor susţinute de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord şi partenerii externi fac ca oamenii să se întoarcă şi să dezvolte afaceri acasă, mai ales că avem condiţii”, a subliniat primarul satului Costeşti, Nelu Glasu, care a găzduit ieri un grup de jurnalişti interesaţi de proiectele regionale din nordul ţării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?