X 
Criza energetică stiri: 1571
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3385

Stela Botez: „Mă simt cel mai bine acasă și nu cred că aș pleca vreodată” (VIDEO)

10 mai. 2019,, 10:45   Societate
4072 1

Muzica, oamenii dragi și dragostea față de tradițiile moldovenești o ține astăzi acasă pe tînăra interpretă de muzică populară, Stela Botez.

Artista a declarat că, deși se gîndea să-și părăsească țara, și-a dat seama că nicăieri nu-i ca acasă și se bucură de alegerea pe care a făcut-o acum zece ani.

Unde se simte cel mai bine Stela Botez și cît de apreciată îi este creația aici, acasă, aflați în continuare:

În continuare puteți citi textul înterviului:

Aș fi avut posibilitatea în 2009, atunci cînd am absolvit colegiul de pedagogie din Cahul, să merg să fac studii superioare de învățămînt în România, dar eu tare mi-am dorit să studiez la Conservator (Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice). Acolo, fiind profesorul Ioan Paulencu, eram sigură că în România un astfel de profesor n-o să întîlnesc. Odată ce am rămas în Chișinău, m-am îndrăgostit, în primul rînd, de acest oraș, pentru că pînă în 2009 nu prea aveam ocazia să-l vizitez și l-am descoperit abia cînd am venit să fac studii superioare de învățămînt. Îndrăgostindu-mă de oraș, de oameni și de amalgamul de oameni din toată țara, mi-am dat seama că aici vreau să trăiesc, aici vreau să activez și aici mă simt cel mai bine, chiar dacă casa mea din copilărie este în satul Pleșeni, raionul Cantemir și chiar dacă a doua casă părintească este apartamentul din orașul Cahul. Eu mă simt acasă în Chișinău. Am avut ocazia să merg în mai multe țări fie să cînt, fie să îmi vizitez prietenii, fie să mă odihnesc, dar tot timpul mi-a fost dor de Chișinău, mi-a fost dor de casă.


Ți s-a propus vreodată să te stabilești cu traiul într-o altă țară?

Dacă am avut oferte propriu zise, pot spune că nu, însă am fost întrebată - dacă ți-aș propune, ai veni? Și atunci am spus – nu, pentru că publicul meu și genul meu de activitate este pentru oamenii de aici și oamenii de peste Prut, iar să fac naveta peste Prut este ușor, necătînd la faptul că este un post vamal. Mă simt cel mai bine acasă și nu cred că aș pleca vreodată și o spun cu toată sinceritatea și cu toată siguranța.

Ce te ține, în prezent, acasă?

Limba! Eu întotdeauna am avut probleme cu limbile străine, fie această franceză sau rusă, chiar dacă rusa am învățat-o în stradă la Cahul, despre engleză nici nu mai spun, pentru că nici nu o cunosc, nu am învățat-o. Mie mi se dă greu o limbă străină, nu știu de ce, spre părerea mea de rău. Mi-ar fi de folos să cunosc o limbă străină bine, astfel încît să pot împărți cumva activitățile. Al doilea motiv care mă ține acasă este neamul nostru. Așa cum este el – bun sau rău, dar cu tradițiile sale, cu oamenii săi, care au în sînge ceva al nostru și acel ceva mie îmi este aproape.

Crezi că într-o bună zi cei plecați peste hotare vor reveni acasă?

Unii au revenit. Cunosc cazuri concrete cînd conaționali de-ai noștri au revenit. Alții se plîng mai mult, pentru că au avut tentative de a reveni, de a încerca să-și facă o afacere și s-au plîns pe sistemul țării noastre, astfel încît, după mai multe încercări, s-au întors înapoi în străinătate, pentru că acolo își cîștigau existența mai ușor și mai eficient decît acasă.

Ce le lipsește moldovenilor astăzi?

Oamenilor de la noi le lipsește naturalețea, sinceritatea și simplitatea. Noi, din păcate, atunci cînd venim la oraș și prindem la puțini bănuți și statut, chiar dacă sîntem săraci, dar sîntem cu statut, un pic uităm de rădăcinile noastre și de semenii noștri.

Ce înseamnă pentru tine acasă?

Pentru mine acasă înseamnă mama, tradiție, folclor, oameni dragi sufletului și muzică populară.

Unde se vede Stela Botez peste 10 ani?

Stela Botez peste 10 ani se vede tot acasă.

Se vor schimba lucrurile spre bine în Republica Moldova?

Cu siguranță! Chiar dacă mai încet, chiar dacă pe alocuri alte lucruri se vor deteriora, se vor îmbunătăți, pentru că aceste este cursul normal al lucrurilor.

Ce viitor are muzica populară în țara noastră?

În primul rînd, muzica populară în Republica Moldova este la ea acasă. Este muzica acestui popor, este muzica ce curge prin venele noastre și eu personal sînt de fiecare dată apreciată și primită frumos peste tot unde merg să cînt. Am avut și cazuri cînd mergeam să cînt și oamenii nu mă cunoșteau, dar după ce le cîntam, ne împrieteneam cu toții și le plăceam. Muzica are un viitor promițător, pentru că se dezvoltă tot mai mult și mai frumos. Vine acum în spate o pleiadă de muzicieni buni de tot, muzicieni care nu doar o să se împrăștie prin lumea întreagă să ne reprezinte țara, ci o să și rămînă acasă ca să producă muzică.

În cazul în care doriţi să deveniţi protagoniştii rubricii „Nicăieri nu-i ca acasă” sau ştiţi pe cineva care, după ani de pribegie, a ales să rămînă în Republica Moldova, daţi-ne de veste la adresa de email intreaba@noi.md, iar noi cu drag vom arăta lumii întregi motivele care v-au ţinut acasă şi care nu vă lasă să plecaţi.

Partenerii rubricii sînt Biroul Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat și Președinția Republicii Moldova.

Alte ediţii ale proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” le puteţi vedea aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

După remanierile de cadre din guvern, situația
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав