Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cercetașii moldoveni au stabilit numele încă unui ostaș sovietic (FOTO)

9 dec. 2016,, 11:15   Societate
2469 0
Молдавские поисковики установили имя еще одного советского солдата (ФОТО)
Foto: noi.md

În ajunul Zilei Ostaşului Necunoscut, căutătorii moldoveni au stabilit numele a încă unui soldat sovietic, căzut în luptele pentru eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă.


În toamna anului 2015, în raza satului Calfa, raionul Anenii Noi, căutătorii Clubului istorico-patriotic rus şi ai detaşamentului „August” au descoperit o înhumare militară necontabilizată de pe timpurile Marelui Război pentru Apărarea Patriei. În timpul lucrărilor au fost descoperite rămăşiţele unui militar sovietic căzut şi îngropat în grabă nemijlocit pe poziţii, în tranşee. Printre lucrurile personale ale soldatului căutătorii au găsit o gamelă întunecată de timp, cu iniţiale abia vizibile. Numeroasele încercări de a stabili numele eroului căzut nu au dat rezultate.

În primăvara anului 2016, în ajunul Zilei Victoriei, rămăşiţele soldatului au fost înhumate cu onoruri militare şi după obiceiul creştin la cimitirul militar al Complexului memorial „Capul de Pod Şerpeni”. La sfîrşitul lunii noiembrie, în cadrul muncii de căutare în arhiva electronică a Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, căutătorii au reuşit, în sfîrşit, să găsească coincidenţa iniţialelor descoperite pe gamela ostaşului, cu numele unuia dintre soldaţii Armatei Roşii. Acesta s-a dovedit a fi ostaşul regimentului de puşcaşi 214 al Diviziei 73 de gardă puşcaşi Fiodor Ivanovici Lojkin, originar din regiunea Voronej. Soldatul a căzut în luptă la 30 aprilie 1944 pe capul de pod între satele Calfa şi Gura Bîcului, unde au şi fost descoperite rămăşiţele lui.

Este simbolic că posibila soluţie a încă unui mister al Marelui Război pentru Apărarea Patriei a fost descoperită de căutători în ajunul Zilei Ostaşului Necunoscut – dată memorabilă, instituită în onoarea tuturor apărătorilor necunoscuţi ai Patriei. A fost nevoie de mai mult de un an pentru a identifica numele eroului căzut. Acum căutătorii pregătesc o cerere pentru regiunea Voronej în speranţa de a găsi rudele lui Fiodor Ivanovici Lojkin, a le invita în Moldova, pentru a cărei eliberare tatăl, bunicul, străbunicul lor şi-a sacrificat viaţa.

Acum numele lui este cunoscut şi fapta lui eroică este nemuritoare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?