X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

CEC îndemnat să creeze condiţii pentru persoanele cu dizabilităţi, la alegeri

1 dec. 2016,, 09:00   Societate
2018 0
CEC îndemnat să creeze condiţii de participare la alegeri pentru persoanele cu dizabilităţi
Foto: moldovanews.md

Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoanele cu Dizabilităţi îndeamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) să creeze condiţii de participare la alegeri pentru persoanele cu dizabilităţi.


Potrivit agenţiei, despre aceasta a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul executiv al Centrului, Vitalie Meşter.

Potrivit lui, Centrul recomandă CEC să revizuiască abordarea faţă de instituţiile publice în care sînt deschise secţii de votare.

"Procesul de pregătire a accesului la secţiile de votare trebuie să aibă loc în perioada dintre alegeri, mai ales că acestea sînt desfăşurate des. Cînd se fac oarecare schimbări referitor la amplasarea secţiei de votare, trebuie să se ţină cont de necesităţile tuturor persoanelor cu dizabilităţi, nu doar ale persoanelor cu dizabilităţi locomotorii", a spus Meşter.

În opinia sa, este necesar ca Centrul de instruire continuă în domeniul electoral să-i instruiască pe membrii secţiilor de votare cum să doteze corect secţiile, prezentîndu-le Regulamentul cu privire la accesibilitatea procesului electoral pentru persoanele cu dizabilităţi.

"De asemenea, trebuie soluţionată problema buletinelor de vot pentru nevăzători, pentru ca oamenii să nu se adreseze de fiecare dată la alegeri după ajutor", consideră expertul.

Directorul proiectului "Mobilizarea participării persoanelor cu dizabilităţi în cadrul alegerilor prezidenţiale 2016", Olga Cenuşa, a spus că la alegerile prezidenţiale au fost monitorizate 160 de secţii de votare.

"Aproape jumătate din aceste secţii de votare nu au fost deloc accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi, iar 41% au fost parţial accesibile. Datorită intervenţiilor promotorilor, prezenţa la vot a persoanelor cu dizabilităţi din localităţile monitorizate a constituit 31,6%, fiind cu 11,6% mai mult comparativ cu media din timpul alegerilor locale din 2015", a spus Cenuşa.

În total în Moldova sînt înregistrate 184 mii de persoane cu dizabilităţi. Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi este marcată la 3 decembrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?