COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Moldova a majorat volumul importului de produse petroliere

Moldova a majorat volumul importului de produse petroliere
Moldova a majorat volumul importului de produse petroliere
Foto: zavodfoto.livejournal.com

Moldova în primele 9 luni ale anului 2016 a importat 568,99 mii de tone de produse petroliere sau cu 9,6 la sută mai mult, decît în anul precedent, relatează NOI.md.


Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, totodată, în ianuarie-septembrie curent importul de benzină a crescut comparativ cu perioada similară a anului trecut cu 2,7 la sută - pînă la 123 mii 684,6 tone, cel de motorină - cu 13,1 la sută, pînă la 388 mii 246,4 tone, iar cel de gaz lichefiat - cu 3,2 la sută, pînă la 57 mii 064,6 tone.

În primele 9 luni ale anului curent benzina în țara noastră s-a importat, în principal, din România, căreia i-au revenit 92,1 la sută din volumul total al livrărilor în perioada raportată. Ponderea Republicii Belarus în volumul total al benzinei importate a fost de 5,4 la sută, cea a Lituaniei - 1,5 la sută, cea a Bulgariei – 1 la sută.

În ianuarie-septembrie 2016 motorina a fost importată în Moldova, în principal, din România, căreia i-au revenit 68,9 la sută din volumul total al livrărilor de motorină. Ponderea Rusiei a fost de 17,5 la sută, cea a Republicii Belarus - 5,3 la sută, cea a Bulgariei - 4,7 la sută, cea a Lituaniei - 1,6 la sută, cea a Israelului - 1,5 la sută, a altor țări - 0,3 la sută.

Cel mai mare volum de gaze lichefiate a fost importat din Rusia - 53,9 la sută din volumul total. După ea, în funcție de volumul livrărilor în Moldova urmează: România – cu 34 la sută din volumul total, Kazahstan – cu 10,1 la sută și Belarus – cu 2 la sută.

Începînd cu 2014, ANRE nu citează datele privind volumul produselor petroliere livrate de fiecare operator de pe piață petrolieră a Moldovei.

Potrivit datelor ANRE, la finele lunii septembrie curent 28 de companii dispuneau de licențe pentru importul și comercializarea cu ridicata a benzinei și motorinei, și 14 - pentru importul și comercializarea angro a gazului lichefiat. Totodată, 89 de titulari de licențe practică activitatea de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei la 640 de benzinării, 72 titulari de licențe practică activitatea de comercializare a gazului lichefiat la 505 stații certificate.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load