Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Promo-LEX recomandă reducerea cheltuielilor pentru campania electorală

28 noi. 2016,, 15:39   Politică
1893 0
PROMO-LEX рекомендует снизить расходы на избирательную кампанию
Foto: newsmoldova.md

Organizaţia nonguvernamentală Promo-LEX recomandă reducerea cheltuielilor pentru campania electorală şi modificarea în acest sens a legislaţiei electorale.


Acest lucru a fost discutat luni, la conferinţa dedicată finanţării partidelor politice şi campaniilor electorale.

Experţii Asociaţiei propun, în special, micşorarea plafonului maxim al donaţiilor pentru partidele politice, care constituie 200 de salarii medii din partea persoanelor fizice şi nu mai mult de 400 de salarii medii lunare în cazul persoanelor juridice. De asemenea, se propune interzicerea publicităţii cu plată la posturile de radio şi televiziune.

"Acest lucru ar crea condiţii egale pentru toţi candidaţii, precum şi reducerea numărului de încălcări legate de finanţarea netransparentă a campaniei electorale şi originea mijloacelor băneşti", a spus coordonatorul de programe al Asociaţiei, Nicolae Panfil.

Potrivit datelor Misiunii de observare Promo-LEX, în cadrul campaniei electorale din acest an concurenţii nu au declarat în rapoartele financiare cel puţin 7,6 mil. lei. Majoritatea cheltuielilor declarate s-au referit la achitarea muncii personalului în staffurile electorale, precum şi remunerarea voluntarilor şi observatorilor. În acelaşi timp, nu au fost reflectate complet cheltuielile pentru publicitatea mobilă şi exterioară, precum şi pentru întreţinerea oficiilor concurenţilor în perioada alegerilor.

Asociaţia Promo-LEX a analizat şi executarea legislaţiei electorale în alte ţări membre ale Parteneriatului Estic.

"În pofida faptului că în Moldova legislaţia electorală se aplică mai bine decît în alte ţări ale Parteneriatului Estic, noi mai avem ce învăţa, de exemplu, de la Georgia, care a implementat cele mai multe reforme în acest domeniu. În această ţară nu există comisie electorală centrală, în schimb există Serviciul de Audit Public, ce reglementează procesul de finanţare a partidelor şi campaniilor", a menţionat Panfil.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?