X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Juanita, sora lui Fidel Castro, nu va participa la funeraliile fratelui său

28 noi. 2016,, 12:20   Externe
2627 0
Juanita, sora lui Fidel Castro, nu va participa la funeraliile fratelui ei
Foto: inform.kz

Juanita Castro, sora mai mică a fostului dictator Fidel Castro care a murit vineri noaptea la 90 de ani, a declarat că nu va participa la funeraliile fratelui ei din Cuba.


În ciuda faptului că și-a exprimat durerea privind moartea acestuia, Juanita a declarat pentru Miami Herald că niciodată în viață nu va mai pune piciorul în Cuba.

Aceasta locuiește în Miami din 1965, la un an după ce și-a acuzat fratele că a transformat Cuba într-o „închisoare enormă încercuită de apă”. Aceasta a precizat sîmbătă într-un interviu că durerea cauzată de moartea fratelui ei a adus la suprafață răni mai vechi.

„În ciuda zvonurilor că mă voi duce în Cuba să particip la funeralii, vreau să clarific că nu mă voi mai întoarce niciodată pe insula aia și nici nu am planuri în acest sens. M-am luptat alături de exilați, umăr la umăr, în timpul celor mai active și intense perioade de luptă din deceniile trecute, iar eu respect sentimentele tuturor”, a spus Juanita într-o declarație pentru publicația citată.

Trăiește în exil de 51 de ani

„Nu mă bucur de moartea nici unei ființe umane, cu atît mai puțin atunci cînd acea persoană este o persoană cu același sînge ca mine și cu același nume de familie. Ca soră a lui Fidel, mă confrunt cu pierderea unei ființe umane cu care împart același sînge, așa cum s-a întîmplat și la moartea celorlați frați ei mei, Ramón and Angelita”, a mai spus aceasta.

“Mă aflu în exil în Miami de 51 de ani, la fel ca toți cubanezii care au plecat ca să găsească un spațiu în care să lupte pentru libertatea țării lor. Nu mi-am schimbat niciodată poziția chiar dacă a trebuit să plătesc un preț mare cu durere și izolare”, a mai spus mezina. Aceasta a subliniat că ea a trebuit să îndure atît pierderea familiei sale, cît și disprețul oameilor idn exil car o atacau și o judecau pentru faptul că era o membră a familiei Castro.

A făcut parte din servciul de informații american

A cincea dintre fraţii Castro, Juanita a fost o luptătoare, o „guerillera” entuziastă”, opozantă a dictaturii lui Fulgencio Batista, împărtăşind idealurile fraţilor săi. Cînd Fidel a ajuns la putere, ea avea 26 de ani şi l-a susţinut cu ardoare. Însă, înspăimîntată de execuţiile sumare ale opozanţilor castrişti şi apoi de exproprierile ordonate de fraţii săi, ea descrie în biografie sa, deziluzia pe care a suferit-o. În cartea „Fraţii mei, istoria secretă”, apărută în 2009, sora mai mică a revoluţionarului cubanez se confesează cum a ajuns în serviciul de informaţii american (CIA).

Între 1961 şi 1964 a refuzat toate misiunile ameninţătoare la viaţa fraţilor săi, dar a fost una din primii informatori ai CIA, cînd rachetele sovietice au fost instalate în Cuba. În 1963, mama clanului Castro a murit şi Juanita și-a pierdut astfel protecţia. Situaţia devinise periculoasă pentru ea şi dubla ei viaţă fusese descoperită. Într-o dimineaţă a anului 1964, fratele său Raul a venit să o vadă după ce aflase totul. G2, contra-spionajul cubanez, îi trimisese un dosar privind activităţile ei contrarevoluţionare. Fidel era furios, însă Raul a ajutat-o să fugă. Mai întîi în Mexic, iar un an mai tîrziu, s-a instalat la Miami, alături de exilaţii cubanezi.

„El Lider Maximo” s-a retras din viața publică din 2006 din motive de sănătate și a cedat puterea fratelui său Raul. Fidel Castro este unul dintre ultimii giganţi politici în viaţă ai secolului 20. El a fost vizat de peste 600 de tentative de atentat

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?