Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Renumărarea voturilor în Wisconsin va începe „săptămîna viitoare”

26 noi. 2016,, 21:00   Externe
2500 0
Renumărarea voturilor în Wisconsin va începe „săptămâna viitoare”
Foto: pravda.com

Ecologista Jill Stein, o fostă candidată independentă în alegerile prezidențiale din SUA, a solicitat oficial, vineri, Comisiei electorale din Wisconsin, renumărarea voturilor din acest stat, o operațiune care va începe, potrivit acesteia, „săptămîna viitoare”, transmite AFP.


Jill Stein intenționează de asemenea să ceară recalcularea voturilor în Pennsylvania și Michigan, două alte state americane foarte disputate, care au înclinat balanța în favoarea președintelui ales, Donald Trump, pe 8 noiembrie.

Comisia electorală din Wisconsin (nordul SUA) a confirmat că „se pregătește să renumere voturile” conform cererii fostei candidate a Partidului Verde, potrivit Agerpres.

Aceasta a asigurat vineri, pe Twitter, că renumărarea „va începe săptămîna viitoare”. De partea sa, comisia afirmă că această nouă numărare a voturilor va trebui să se încheie pînă cel mai tîrziu la 13 decembrie.

Comisia spune că încă socotește suma pe care partidul ecologist va trebui să o plătească pentru această operațiune.

Fosta candidată a Partidului Verde a afirmat vineri, pe site-ul său, că a strîns peste 4,8 milioane din cele 7 milioane de dolari necesari pentru a finanța renumărarea voturilor în trei state-cheie: Wisconsin (nord), Pennsylvania (est) și Michigan (nord).

”Avînd încheiată strîngerea fondurilor pentru renumărarea voturilor în Wisconsin (unde vom începe procedura vineri) și în Pennsylvania (unde banii ar trebui strînși pînă luni), ne vom concentra pe colectarea fondurilor necesare pentru a renumăra voturile în Michigan”, unde fondurile trebuie strînse pînă miercuri, potrivit site-ului candidatei.

”Aceste noi numărări fac parte dintr-o mișcare electorală care vizează asigurarea integrității (procesului) și evidențierea modului în care sistemul electoral american este puțin fiabil”, explică susținătorii lui Jill Stein.

Această renumărare a voturilor în Wisconsin ar putea relansa controversa cu privire la legitimitatea scrutinului prezidențial american, chiar dacă Hillary Clinton și-a recunoscut înfrîngerea, la finalul unei campanii extrem de acide.

Alegerile din Wisconsin au fost cîștigate la 8 noiembrie de republicani, pentru prima dată după realegerea lui Ronald Reagan, în 1984.

Pentru renumărarea voturilor în Pennsylvania, trebuie strînși 500.000 de dolari înainte de 28 noiembrie, iar în Michigan — 600.000 de dolari înainte de 30 noiembrie.

Hillary Clinton a adunat cu două milioane de voturi mai mult decît contracandidatul său republican, potrivit Cook Political Report. Însă acest avans de 1,5 procente nu schimbă nimic din rezultatul alegerilor, Donald Trump cîștigînd majoritatea marilor electori, lucru necesar pentru a ajunge președinte la Casa Albă.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?