Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Două cauze penale deschise unui fost magistrat de la Judecătoria Rîşcani

15 noi. 2016,, 11:29   Societate
2422 1
ВСМ дал разрешение на возбуждение уголовных дел в отношении судьи сектора Рышкань
Foto: ipn.md

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dispus marţi pornirea a două cauze penale în privinţa unui fost magistrat de la Judecătoria sectorului Rîşcani din capitală.


Acesta este suspectat de pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei sentinţe contrare legii şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, ambele infracţiuni soldate cu urmări grave.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, la instigarea unui grup de cetăţeni ai Federaţiei Ruse, suspectul, împreună cu mai mulţi reprezentanţi ai organelor de drept din municipiul Chişinău, au fabricat în 2011 o cauză penală pentru a investiga o infracţiune deosebit de gravă comisă pe teritoriul Rusiei.

Este vorba despre sustragerea, prin înşelăciune, a peste $30 milioane de la o companie de stat din Federaţia Rusă. Pornirea acestei cauze penale a fost absolut ilegală, în condiţiile în care infracţiunea a fost comisă pe teritoriul altui stat şi nu a existat o cerere din partea autorităţilor competente ale acestui stat pentru iniţierea dosarului în Republica Moldova.

Cu toate acestea, primind pentru examinare această cauză penală, respectivul magistrat a soluţionat-o într-o singură şedinţă, pronunţînd în aceeaşi zi sentinţa de condamnare în privinţa a trei persoane, inclusiv doi cetăţeni ruşi anunţaţi în căutare, cărora le-a aplicat pedepse vădit mai blînde decît prevede legislaţia. Astfel, magistratul a examinat dosarul în lipsa părţilor vătămate şi fără a se expune asupra necesităţii încasării de la inculpaţi a prejudiciului de peste $30 mil. cauzat prin infracţiune, expediind sentinţa în privinţa fugarilor pentru executare organelor din autoproclamata RMN.

Potrivit procurorilor, reprezentanţii organelor de drept din municipiul Chişinău au acţionat în complicitate cu anumite persoane din Federaţia Rusă pentru a se evita răspunderea acestora în faţa justiţiei din statul în care s-a comis crima deosebit de gravă. Acest judecător figurează printre cei 15 actuali şi foşti magistraţi cercetaţi penal pentru implicarea în spălarea miliardelor de dolari din Federaţia Rusă prin sistemul bancar din Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?