X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Despre ”cumetrismul” american

17 oct. 2016,, 11:18   Externe
3560 2
Об американском кумовстве
Foto: ustr.gov

Un fost bancher și actual șef al Biroului pentru Comerț Exterior al SUA, Michael Froman, i-a trimis în octombrie 2008, cu o lună înainte de desfășurarea ultimelor alegeri prezidențiale, un mail șefului de campanie al actualului președinte, Barack Obama, la acea oră candidat, care conținea practic componența viitorului executiv american.


Wikileaks a publicat mailul bancherului, la care are atașat un document cu propunerile acestuia, propuneri care, prin minune, s-au și materializat după cîștigarea de către Obama a unui nou mandat.

De obicei, se consideră că numai în statele mai puțin dezvoltate sau în curs de dezvoltare, și nu în cele occidentale, economicul dictează politicului, corupția fiind considerată un atribut al dezechilibrului de putere dintre sectorul de business și cel politic. Capitalismul de cumetrie pare caracteristic statelor care încearcă să se reformeze. Influența grupurilor de interese economice în viața publică, în numirile efectuate politic, este un cost pe care statele în curs de dezvoltare îl plătesc în timpul reformelor. Însă nu numai lor, se pare, în engleză existînd un termen menit să descrie o situație similară: "crony capitalism" (cumetrism capitalist).

Cea mai importantă dezvăluire a Wikileaks din ultimul an a trecut neobservată în presa occidentală, mult mai interesată de dezvăluirile mai mult sau mai puțin spectaculoase și pline de picanterii despre cei doi actuali candidați la președinția SUA, Donald Trump și Hillary Clinton. Drept urmare, mailul lui Michael Froman către șeful de campanie al lui Barack Obama, John Podesta, a trecut neobservat. Citigroup a fost cel mai mare beneficiar al planului de salvare efectuat de guvernul federal în timpul crizei financiare, în plină desfășurare în momentul în care Froman “coresponda” cu echipa de campanie a lui Obama.

Pe 6 octombrie 2008, cu o lună înaintea alegerilor desfășurate pe 4 noiembrie 2008, Froman i-a trimis un mail lui Podesta (fromanm@citi.com), intitulat „Liste”, mail care avea atașate trei documente: unul cu persoane de sex feminin care ar fi urmat să ocupe poziții în viitorul executiv al SUA, unul cu candidați “non-albi” și o listă cu 31 de poziții din viitorul cabinet și cu nume propuse pentru ocuparea acestor poziții.

Curios este faptul că după ce a fost reales președinte al SUA, Barack Obama a preluat aproape în totalitate propunerile de pe lista lui Froman.

Astfel,

Eric Holder a fost numit la Departamentul de Justiție;
Janet Napolitano – la cel al Securității Naționale;
Robert Gates – la Apărare;
Rahm Emanuel a fost numit șef al staffului prezidențial;
Peter Orszag și-a preluat poziția de șef al Biroului pentru Buget;
Arne Duncan – ministru al Educației;
Eric Shinseki – secretar de stat pentru afacerile veteranilor;
Kathleen Sebelius – ministru al Sănătății;
Melody Barnes – în Consiliul pentru Politică Internă.

Pentru Departamentul de Trezorerie, lista cuprindea trei propuneri: Robert Rubin, Larry Summers și Timothy Geithner. Ultimul a fost și cel care a preluat portofoliul.

Interesant este că, potrivit New Republic, una dintre propunerile lui Froman, Robert Rubin, este fostul secretar de stat al Trezoreriei din administraţia Clinton, al cărui adjunct a fost chiar Michael Froman. Cei doi au plecat împreună de la Departamentul de Trezorerie la Citigroup la expirarea mandatului lui Bill Clinton, în 2001. Potrivit New York Times, între 2008 și 2009, Froman a cîștigat, în calitatea sa de șef al Departamentului de Strategii pe piețe emergente al Citigroup și CEO al CitiInssurance, nu mai puțin de 7,4 milioane de dolari. În februarie 2009, după ce a contribuit decisiv la alcătuirea cabinetului Obama, el a părăsit sectorul privat și a fost răsplătit cu postul de consilier al acestuia pe probleme de afaceri economice internaționale. În această calitate el a fost interfața președintelui Obama la reuniunile G7, G8 și G20.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?