X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Monumentul monedei „1 ban”, inaugurat la Chișinău

13 oct. 2016,, 12:02   Capitala
4075 1

Monumentul monedei „1 Ban”, inaugurat în Chișinău
Foto : mail.ru

Astăzi, la intersecţia străzilor Mitropolit Bănulescu-Bodoni, Constantin Tănase și Petru Rareș, a avut loc inaugurarea oficială a unui nou obiect de artă - monumentul monedei naţionale moldovenești - ”1 ban”.


Diametrul obiectului de artă constituie 170 cm iar însuşi monumentul simbolizează o monedă care coboară în pămînt, relatează NOI.md

Acest monument a fost conceput încă în anul 2015, iar locul instalării a fost preconizat în scuarul Băncii Naţionale a Moldovei.

După cum menţionează autorii acestui obiect, moneda a fost concepută ”greşit”, deoarece stema din spatele monedei este poziționată cu susul în jos. Din punctul de vedere al numismaticii, moneda este foarte valoroasă și rară.

De asemenea, autorii menționează că inaugurarea unui astfel de monument nu ar marca doar instalarea unui obiect de artă, dar și un bun augur bănesc pentru oraşul Chișinău.

Leul a înlocuit cuponul moldovenesc pe 29 noiembrie 1993. De atunci leul moldovenesc este moneda oficială a Republicii Moldova. Toate monedele moldovenești, cu excepţia celei de 50 bani, sînt confecționate din aluminiu. În același timp, moneda de 1 ban a fost scoasă din circulație.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?