Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Un colonel rus a fost deportat din Moldova

12 oct. 2016,, 12:45   Societate
4798 6
Из Молдовы выдворили российского полковника
Foto: mfa.gov.org

Colonelul MAI al Rusiei Radislav Sabirov a fost expulzat din Moldova prin decizia autorităților.


I-a fost interzis accesul în republică pentru următorii 15 ani. Potrivit agenției „Novosti Pridnestrovia”, colonelul a fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău după ce a participat la evenimentele, prilejuite de Ziua orașului Bender, relatează NOI.md.

Sabirov s-a aflat în Transnistria, începînd cu data de 6 octombrie, și a susținut un șir de întrevederi cu conducerea republicii autoproclamate. Șeful RMN, Evgheni Șevciuk, l-a decorat cu „Ordinul de Onoare” pentru participarea la conflictul de pe Nistru. De asemenea, el a vizitat festivitățile dedicate Zilei orașului Bender, după care s-a deplasat la Chișinău pentru a pleca din țară. În timpul controlului la frontieră colonelul a fost reținut și informat că i s-a interzis accesul pe teritoriul Moldovei pentru următorii 15 ani. Decizia a strînit indignarea reprezentanților administrației de la Tiraspol.

Potrivit comunicatului Serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Interne din stînga Nistrului, acest caz este o consecință a „practicii vicioase de presiune asupra părții transnistrene pe calea restricționării accesului și deportării cetățenilor rusești care se îndreaptă în republică”. „Este de remarcat faptul că astfel de acțiuni demonstrative, contrare spiritului comunicării interstatale civilizate, sînt organizate cu un cinism deosebit împotriva cetățenilor Federației Ruse - jurnaliștilor, experților, politicienilor, reprezentanților comunității științifice. Acest lucru denotă dorința conducerii moldovenești de a împiedica în mod sistematic dezvoltarea parteneriatului strategic dintre Transnistria și Rusia”, scrie în comunicatul de presă.

Radislav Sabirov a participat la conflictul transnistrean din 1992. A făcut parte din forţele cu destinaţie specială „Dnestr” şi „Delta” ale KGB-ului din Transnistria. Acum este membru al trupelor de reacţie rapidă din Republica Tatarstan.

Acesta nu este nici pe departe primul caz, în care autoritățile moldovene au introdus măsuri restrictive cetățenilor ruși care călătoresc în Transnistria. Un alt caz de rezonanță a fost reținerea și expulzarea din Moldova pe cinci ani a directorului Centrului Nistru-Prut din cadrul Institutului de Cercetări Strategice din Rusia Serghei Mokșanțev. Interdicția impusă de către autoritățile moldovene politologului în mai 2015 a fost confirmată cu șase luni mai tîrziu, atunci, cînd partea rusă a încercat să conteste decizia în instanță.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?