Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1389
Preşedintele stiri: 4015

Reprezentantul OSCE va purta negocieri la Chişinău şi Tiraspol

10 oct. 2016,, 15:56   Politică
2344 1
ОБСЕ проведет переговоры в Кишиневе и Тирасполе
Foto: ipn.md

Reprezentantul Special al OSCE din partea Germaniei pentru procesul de reglementare transnistreană, Cord Meier-Klodt, va purta negocieri la Chişinău şi Tiraspol.


Potrivit unor surse din cadrul Misiunii permanente a OSCE la Chişinău, oficialul a sosit luni într-o vizită de două zile în Republica Moldova.

În cadrul vizitei, diplomatul se va întîlni cu reprezentanţii politici ai Moldovei şi Transnistriei pentru a discuta situaţia şi perspectivele reluării procesului de negocieri în formatul "5+2". La finele vizitei la Tiraspol, luni seara, va avea loc o conferinţă de presă. De asemenea, Cord Meier-Klodt se va întîlni cu reprezentanţii mediatorilor (Rusia şi Ucraina) şi ai observatorilor (UE şi SUA) la negocierile "5+2" "în vederea coordonării eforturilor partenerilor internaţionali pentru reluarea procesului de negocieri".

Analiştii consideră că în cadrul vizitei va fi discutat şi procesul de pregătire pentru noua şedinţă finală a Consiliului miniştrilor Afacerilor Externe ai OSCE, care va avea loc la începutul lunii decembrie la Hamburg.

La începutul anului, Cord Meier-Klodt a reuşit să-i convingă pe reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului să reia procesul de negocieri. Participanţii la formatul "5+2" s-au întîlnit la începutul lunii iunie la Berlin. În cadrul întrevederii a fost semnat un protocol format din şapte poziţii. Se preconiza ca documentul în cauză să fie realizat în decurs de şase săptămîni, pînă la conferinţa neformală privind consolidarea măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului, care a avut loc la mijlocul lunii iulie în Germania. La conferinţă se preconiza să fie fixată data reluării depline a negocierilor în formatul "5+2". Însă protocolul nu a fost îndeplinit şi negocierile aşa şi nu au fost reluate.

În iulie, la Chişinău şi Tiraspol a venit în vizită preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul federal al Afacerilor Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Cord Meier-Klodt a venit în Moldova la sfîrşitul lunii septembrie. El s-a abţinut de la comentarii şi de la tradiţionala conferinţă de presă de la finele vizitei, ci doar a emis un scurt comunicat de presă al OSCE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?