X 
Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4068

BNM a primit obligațiuni de stat în valoare de 13,34 miliarde de lei

6 oct. 2016,, 11:41   Economie
2675 0
НБМ получил гособлигации на 13,34 млрд. леев
Foto: noi.md

Ministerul Finanțelor a emis și transmis Băncii Naționale a Moldovei (BNM) obligațiuni de stat în valoare de 13 miliarde 341,2 milioane de lei, informează NOI.md.


Potrivit BNM, aceasta constituie suma creditelor de urgență acordate de banca centrală pentru „Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank”, care nu au fost rambursate la data emisiunii obligațiunilor de stat.

Obligațiunile de stat au fost emise și transmise BNM pe 4 octombrie 2016, în conformitate cu prevederile Legii privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat nr.807 din 17 noiembrie 2014 şi nr.101 din 1 aprilie 2015. Legea a fost adoptată prin asumarea de răspundere a Guvernului în fața Parlamentului și după publicarea în „Monitorul Oficial”.

Potrivit BNM, suma sus-menționată a fost divizată în 25 emisiuni de obligațiuni de stat, cu scadențe de la 1 la 25 ani. Obligațiunile de stat cu scadențele de 1-9 ani au fost emise cu rata fixă a dobînzii de 1,4 % anual, iar cele cu scadențele de 10-25 ani cu rata fixă a dobînzii de 5,3% anual. Dobînzile vor fi achitate o dată la jumătate de an, cu excepția celor pentru primul an de emisie, care vor fi achitate la finele acestuia

Reprezentanții BNM au subliniat că la stabilirea ratei efective a dobînzii pentru toate emisiunile, s-a luat în considerare o rată a inflației de 5% anual. Acesta este nivelul spre care tinde Banca Națională în promovarea regimului de țintire a inflației cu o posibilă deviere de ± 1.5 puncte procentuale. (Un nivel al inflației, estimat ca optim pentru creșterea și dezvoltarea economică a Republicii Moldova pe termen mediu.)

Astfel, rata efectivă a dobînzii la emisiunile sus-menționate, determinată la nivelul țintei inflației, va permite păstrarea în termeni reali a valorii datoriei la momentul emisiunii obligațiunilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?