Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

BNM a redus rata de refinanțare

29 sep. 2016,, 16:30   Economie
1916 0
НБМ снизил базисную ставку рефинансирования
Foto: noi.md

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei a adoptat decizia de a reduce rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt cu 0,5 puncte procentuale, de la 10 la sută pînă la 9,5 la sută anual, relatează NOI.md.


Potrivit comunicatului BNM, în aceeași proporție s-a decis micșorarea ratelor de dobîndă la creditele overnight și depozitele overnight. Astfel, ratele de dobîndă la creditele overnight au fost reduse cu 0,5 puncte procentuale, de la 13 la sută pînă la 12,5 la sută anual, iar la depozitele overnight – de la 7 la sută pînă la 6,5 la sută.

Totodată, Banca Națională a Moldovei a decis să menţină norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul precedent de 14 la sută din baza de calcul, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul de 35 la sută din baza de calcul.

BNM menționează că decizia referitoare la reducerea ratei de bază a fost adoptată ținînd cont de scăderea continuă a ratei inflației, care a constituit în august 3,6 la sută. Decizia Băncii Naționale a Moldovei este orientată spre menţinerea ratei inflaţiei în proximitatea ţintei de 5 la sută pe termen mediu, cu o posibilă deviere de ± 1,5 puncte procentuale.

BNM specifică că calibrarea graduală a conduitei politicii monetare urmărește asigurarea condițiilor monetare reale adecvate susținerii creditării și economisirii, precum și pentru impulsionarea cererii interne, alături de adaptarea în continuare a mediului economic intern la volatilitatea și incertitudinile din mediul extern.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM pentru politica monetară va avea loc la 27 octombrie 2016.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?