Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Defileul Trinca e în pericol! (FOTO)

11 sep. 2016,, 14:00   Societate
8277 1

Ущелье Тринка в опасности! (ФОТО)
Foto: moldovenii.md

În fața Dvs. se află valea rîulețului Draghiște din Rezervația Naturală Trinca, Edineț, imediat după ieșirea rîului din Defileul Trinca.


Întreaga zonă face parte din rezervația protejată de stat. În vîrful crestei toltrelor este înfiptă în pămînt placa, care amintește acest lucru.

În depărtare, la orizont începe o altă rezervație - Fetești, astfel încît o rezervație se unește în mod natural cu alta, dar, în general, acesta este un teritoriu protejat de dimensiuni mari, conform multor caracteristici fiind absolut unic în felul său.

Și iată chiar la granița dintre cele două rezervații naturale putem urmări, literalmente, un peisaj selenar, vedere de la o distanță, de pe panta defileului. Este vorba de zeci de cuptoare vechi și noi pentru arderea varului. Ceea, din ce sînt formate toltrele din preajma Prutului, și anume recifele de corali fosilizate, sînt în mod barbar tăiate blocuri uriașe direct din versanți, acestea fiind zdrobite și încărcate în cuptoarele improvizate de ardere a varului. Iar dacă luăm în considerare faptul că în calitate de combustibil pentru arderea lor servesc anvelopele vechi, tabloul devine pur și simplu monstruos.

În aceste cuptoare timp de 3 zile din rămășițele de recife sînt arse toate resturile organice, pentru ca să rămînă oxid de calciu pur, adică var. Varul de la Trinca este considerat cel mai bun din Moldova.


Iar Defileul Trinca este unul dintre cele mai întinse, frumoase și maiestuoase. El are milioane de ani, poate fi distrus însă în doar cîteva decenii, iar mulțimea cicatricilor de pe pantele sale ne reamintesc acest lucru.

Atunci cînd treci prin apropierea acestor cuptoare, totul în jur este acoperit cu un strat gros sur-negru de funingine, rîul, complet poluat, iese mort din această vale. Iată că stai în mijlocul acestui peisaj selenar, uitîndu-te în jur: o frumusețe extraordinară, dar odată ce privești sub picioare îți vine să plîngi.

De menționat că distrugerea naturală a stîncilor are loc, de obicei, de sus, în rezultatul intemperiilor, proceselor naturale de distrugere, cutremurelor. În fotografiile prezentate putem vedea anume distrugerea de jos, secționarea din pantă a bolovanilor mari, care apoi sînt zdrobiți și încărcați în cuptoarele de ardere a varului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?