X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

"Vestmoldtransgaz" şi "Transgaz" au semnat un acord de colaborare

25 aug. 2016,, 09:15   Economie
4590 3
Vestmoldtransgaz и румынская Transgaz подписали соглашение о сотрудничестве
Foto: mediafax.ro

Companiile "Transgaz" S.A. (România) şi "Vestmoldtransgaz" (Republica Moldova) au semnat miercuri un acord de colaborare în domeniul interconectării de gaze naturale.


Surse din cadrul Ministerului Economiei au relatat că evenimentul a avut loc în cadrul şedinţei grupului moldo-român de lucru în domeniul energiei pentru realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică dintre cele două state.

Experţii au discutat proiectul regulamentului de funcţionare a Grupului de coordonare pe domeniul investiţional şi modul de aprobare a acestuia, aspecte cu privire la finanţarea lucrărilor de proiectare, stabilirea reprezentanţei "Transgaz" la Chişinău.

În august 2014 a fost finalizată construcţia conductei de gaz Ungheni-Iaşi, care uneşte sistemele de gaz al Moldovei şi României în vederea sporirii securităţii energetice a RM şi reducerii dependenţei ţării de "Gazprom"-ul rusesc. Valoarea totală a proiectului a constituit 26 mil. euro, bani acordaţi, în general, din fondurile europene. Gazoductul are lungimea de 43,2 kilometri şi capacitatea de 1,5 mld. metri cubi, fapt ce acoperă necesităţile RM.

Operatori ai conductei de gaz au devenit "Vestmoldtransgaz" şi "Transgaz", care au semnat acordul de operare a obiectului şi de conectare reciprocă a sistemelor de gaz ale celor două ţări.

Gazul românesc este însă furnizat în Moldova în cantităţi foarte mici. Pentru majorarea livrărilor, la etapa a doua se prevede construcţia unei conducte de gaz de la Ungheni pînă la Chişinău, iar pe teritoriul României – a conductei Oneşti-Leţcani, cu o staţie de comprimare a gazelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?