X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Moldova și Belarus vor produce în comun semințe și material semincer

13 aug. 2016,, 16:00   Economie
4112 0

Молдова и Беларусь будут совместно производить семена и семенной материал
Foto: maia.gov.md

Republica Moldova și Republica Belarus vor intensifica relațiile de colaborare în domeniul de producere a semințelor și materialului semincer, informează NOI.md.


Posibilitățile de parteneriat au fost discutate în cadrul unei întrevederi a ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare al R. Moldova, Eduard Grama, cu directorul general al Întreprinderii Unitare de Stat „Centrul Științifico-Practic pentru agricultură” al Academiei de Științe a Republicii Belarus, Fiodor Privalov, și cu directorul Institutului de Fitotehnie din Polesia, Leonid Șimanski.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), întrevederea a fost o continuitate a discuțiilor inițiate în cadrul vizitei de lucru a delegației din cadrul MAIA în Republica Belarus, care a avut loc săptămîna trecută.

La ședință au mai participat șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementări de calitate a produselor vegetale, Mihail Șuvac, șeful Direcției relații externe și integrare europeană, Igor Burda, directorul ÎS „Institutul de Fitotehnie Porumbeni”, Pintilie Pîrvan, directorul general al SA „Nistru-Olănești” din raionul Ștefan Vodă, Iurie Tulei.

Părțile s-au arătat interesate de a iniția un parteneriat între ÎS „Institutul de Fitotehnie Porumbeni” și Întreprinderea Unitară de Stat „Centrul Științifico-Practic pentru agricultură” al Academiei de Științe a Republicii Belarus, care va facilita producerea în comun și furnizarea semințelor de culturi agricole pe piața din Belarus, precum și cooperarea în procesele de selecție și ameliorare a semințelor.

În cadrul discuțiilor s-a analizat principiul de colaborare care va sta la baza unor propuneri pentru a fi incluse în memorandumul interguvernamental, care va oferi garanții părților și va stipula angajamentele și responsabilitățile partenerilor.

Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” este unica instituție științifică cu ciclul deplin de selecție din republică care se ocupă cu producerea semințelor hibride de porumb.

Instituția se bucură de înalte aprecieri la numeroase concursuri și expoziții internaționale. Recent, Institutului de Fitotehnie „Porumbeni” a reuşit să introducă trei soiuri de hibrizi de porumb în Registrul de Stat al României. Astfel, soiurile respective vor fi introduse în catalogul de plante a 28 de ţări din Uniunea Europeană.

În prezent, o mare parte din suprafețele Moldovei sînt însămînțate cu semințe hibride de porumb marca „Porumbeni”. La fel hibrizii institutului sînt omologați și solicitați în Belarus, Rusia, Ucraina, Kazahstan, România și alte țări.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?