Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

La Gustar 2016 lumea a îmbinat distracţia cu frumosul (VIDEO) ©

8 aug. 2016,, 13:30   Societate
5088 0
На «Gustar 2016» народ совместил веселье со знакомством с прекрасным (ВИДЕО)
Foto: agora.md

În week-end, pe malul pitoresc al Răutului, a avut loc Festivalul Gustar 2016.


Vizitatorii au fost deosebit de bucuroşi să revină în satul Furceni, unde în Parcul Naţional „Orheiul Vechi”, după o pauză forţată de doi ani a festivalului. Programul sărbătorii a fost bogat şi interesant. În afară de muzică din belşug, oaspeţilor le-au fost propuse obiecte ale creaţiei populare, comunică NOI.md.

Pe teritoriul Festivalului Gustar un loc aparte au ocupat pavilioanele, unde fermierii şi meşterii populati i-au familiarizat pe invitaţi cu produsele şi obiectele creaţiei populare. Unul dintre vechii participanţi la festival, care pe parcursul mai multor ani vine la Gustar, este Victor Pelin, membru al Uniunii Meşterilor Populari. „Ţin minte, cînd a avut loc pentru prima dată Festivalul Gustar. Aceasta a fost în 2010. Atunic el era în pericol de compromitere. De dimineaţă ploua torenţial, dar spre amiază vremea s-a limpezit. În acea zi ne telefonam permanent cu conducătorii festivalului – să venim sau nu. După masă ne-au bucurat şi, fără a sta mult pe gînduri, am plecat la Gustar”, şi-a împărtăşit amintirile meşterul popular.

Pelin a menţionat că publicul la festivalul Gustar este competent şi oamenii manifestă interes viu faţă de obiectele creaţiei populare. „Eu confecţionez multe obiecte din lemn. Am măşti din lemn, panouri, fresci, linguri, potcoave „pentru noroc”. Cele mai solicitate acum sînt ambalajele pentru sticle. Cînd oamenii merg în vizită, ei vor, nu, pur şi simplu, să aducă o stclă de vin bun, dar şi s-o ambaleze frumos”, a relatat meşterul popular.

El a povestit despre tehnologia creaţiei sale. Articolele sale meşterul în lemn le acoperă minuţios cu lac, deşi anterior le feţuia cu ceară. „Ceara este un înveliş bun, dar foarte „capricios”. Dacă articolele acoperite cu ceară sînt supuse influenţei apei, aerului, razelor solare, atunci ele trebuie şlefuite din noi. Nu toţi ştiu aceasta şi de aceea cred că obiectul s-a deteriorat. Mai apoi au apărut lacurile, dar la prima etapă ele nu puteau concura cu ceara. Cu timpul varietatea de lacuri s-a înmulţit. Totodată, ele fac obiectele mai durabile”, a specificat meşterul Victor Pelin în dialogul cu reporterul NOI.md.

Un apicultor din raionul Căuşeni a relatat că a adus la Gustar miere proprie. „Am venit la festival ca să înveselesc lumea şi s-o fac mai dulce. Cele mai bune produse sînt de la prisaca „Winnie-Pooh”. Mulţi întreabă, de ce aşa se numeşte? Eu răspund că ursul Winnie Pooh preferă o miere nu pur şi simplu bună, ci pe cea mai bună. Iar cea mai bună miere este în satul nostru Opaci şi vizitatorii festivalului Gustar au o posibilitate excelentă de a gusta din ceea ce dispune prisaca „Winnie Pooh”, a spus fermierul.

El a adăugat că sortimentul produselor lui este bogat. „Miere pentru orice gust – de salcîm, de tei, de rapiţă. Mai este şi miere de flori, pe care am adunat-o chiar săptămîna curentă. Primăvara a fost cam răcoroasă, de aceea, mierea de salcîm a fost nu chiar atît de dulce, pe cît ne-am dorit. Dar mierea de flori este excelentă. Produsele noatre melifere sînt naturale. Cele ce nu sînt de calitarte prea bună, le lăsăm albinior.Pentru cumpărătorii noştri selectăm ce este mai bun”, a relatat apicultorul pentru NOI.md.


La festival au fost sesizate mai multe vedete. Prezentatoarea TV Ana Smolniţchi consideră că „trei zile este un termen prea mare pentru un atare festival”. „Mai aproape de seară atmosfera „se dezgheaţă”, poate fi audiată muzică bună şi face cunoştinţă cu persoane interesante. În rest, numai comercializare. Oamenii sînt impuşi să mănînce, să cumpere ceva şi în acest mod se pierde atmosfera ca atare a festivalului. În plus, consider că biletele de intrare sînt excesiv de scumpe şi sustrag mult din pungile moldovenilor de rînd”, a relatat prezentatoarea pentru NOI.md.

De data aceasta, pe invitaţii festivalului Gustar i-au aşteptat două scene, pe care pe parcursul zilelor de odihnă a răsunat muzică de calitate. Capurile de afiş ale festivalului au fost Radu Dolgan şi „Megapolis Band”, „Vali Boghean Band”, Nicoleta Nuca şi „Live Band Petro Skazkiv” din Ucraina, „Sun Q Band” din Rusia, legendarul colectiv „Cuibul” şi interpreta română Loredana.


0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?