Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Cum în Moldova sînt substituite noțiunile „majorarea” și „indexarea” pensiilor (VIDEO)

21 iul. 2016,, 16:40   Societate
4887 1
Как в Молдове подменяют понятия «повышение» и «индексация» пенсий? (ВИДЕО)
Foto: noi.md

Guvernul induce în eroare pensionarii, referindu-se la „majorarea” pensiilor, în timp ce este vorba doar despre indexare.


Deputatul în Parlament din Partidul Socialiștilor (PSRM) Vladimir Odnostalco a explicat în cadrul conferinței de presă din 21 iulie care este diferența dintre noțiunea „majorarea” și „indexarea” pensiilor și dacă Guvernul recuperează pierderile suportate de pensionari ca rezultat al majorării prețurilor, informează NOI.md.

Deputatul a specificat că declarațiile reprezentanților Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, care afirmă despre majorările sistematice ale pensiilor, nu corespund realității și induc în eroare pensionarii. „Funcționarii afirmă că anul curent pensiile au fost majorate cu 10,1%. Aceasta însă nu este majorare. Este o indexare și cei de la Guvern substituie aceste două noțiuni. Vă explic că majorare este atunci cînd consumatorul obține posibilitatea de a procura un număr mai mare de servicii și mărfuri. Iar indexarea este recuperarea pierderilor cauzate de inflație și majorarea prețurilor, în cazul categoriilor de populație care beneficiază de pensii”, a comunicat Odnostalco.

El a menționat că după indexarea pensiilor mulți dintre beneficiarii ei, circa 36 de mii de persoane, după 1 aprilie (în această zi pensiile în toată republica au fost indexate – n.red.) au început să primească cu mult mai puțin decît în trecut. Acest fapt s-a produs deoarece venitul total al multor pensionari pînă la indexare nu depășea 1500 de lei și ei aveau dreptul la alocație socială în mărime de 180 de lei. După indexare venitul mai multor pensionari a depășit acest „plafon” și ei au rămas fără compensații din partea statului. În complex, venitul fiecărui pensionar s-a redus substanțial. Eu calific această indexare drept una electorală, pentru că ea, după părerea mea, s-a realizat pentru a arunca praf în ochi”, a declarat deputatul.

Odnostalco este sigur că, pentru a preveni situațiile similare, este necesar să fie depuse eforturi pentru lansarea procedurii de reformare a sistemului de pensii. „Despre reforma sistemului de pensionare se vorbește demult. Necesitatea ei a fost menționată și de Guvernul Sturza, și pe timpurile lui Braghiș, în 2001 această problemă a fost abordată de Partidul Comuniștilor. „Guvernele «proeuropene», începînd din 2009, s-au întrecut afirmînd că sistemul de pensionare trebuie modificat, dar carul nu s-a mișcat din loc. Trebuie să ținem cont de faptul că acest proces este foarte delicat și nici pe departe toate guvernele au voință politică să inițieze îmbunătățirea lui. În spațiul postsovietic au manifestat voință politică autoritățile Rusiei, care în 2013 au inițiat reforma sistemului de pensii, pregătind totodată sectorul social”, a conchis socialistul.

Precizăm că pensiile au fost indexate cu 10,1% de la 1 aprilie. Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei atunci a comunicat că indexarea pensiilor a fost calculată pornind de la creșterea salariului mediu pe țară în 2015 cu 10,5% și majorarea inflației cu 9,7%.

Totodată, mulți pensionari s-au plîns de reducerea considerabilă a veniturilor la bugetul personal. Drept răspuns la reclamații, instituția de resort a înaintat propunerea de a institui „pensia de bază”. În opinia autorilor inițiativei, aceasta va permite recuperarea pierderilor tuturor pensionarilor, cu excepția celor care se pensionează în condiții preferențiale.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?