Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Fermierii din Moldova vor primi mai multe mijloace din Fondul de subvenționare

21 iul. 2016,, 10:30   Economie
2449 0
Фермеры Молдовы получат больше средств из Фонда субсидирования
Foto: vfocuse.md

Guvernul Moldovei a aprobat modul de repartizare a mijloacelor Fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2016, informează NOI.md.


Volumul total al Fondului va constitui 900 mil. lei, inclusiv 387 mil. lei din partea proiectului „ENPARD Moldova – Suport pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală”.

Mijloacele Fondului de subvenționare a producătorilor agricoli vor fi administrate de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

Conform documentului, vor fi susţinuţi întreprinzătorii care promovează şi dezvoltă agricultura ecologică, precum şi cei care oferă servicii de consultanţă şi formare pentru producătorii agricoli. Totodată, tineri fermierii vor beneficia suplimentar de încă 15% din valoarea subvenţiei calculate.

Regulamentul aprobat de Guvern defineşte şi principalele cinci măsuri de susţinere a agricultorilor. Acestea sînt: investiţii în gospodăriile de fermieri pentru restructurarea şi adaptarea la standardele Uniunii Europene; investiţii în prelucrarea şi comercializarea produselor agricole; pregătirea implementării măsurilor ce ţin de ecologie în agricultură; îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii agricole; servicii de consultanţă şi instruire.

În afară de aceasta, agricultorii vor fi susţinuţi să înfiinţeze livezi noi, vii, dar şi plantaţii de culturi oleaginoase. Pentru instalarea echipamentului de protecţie împotriva îngheţurilor, întreprinzătorii vor beneficia de subvenţii în sumă de circa 50 de mii de lei/ha, iar pentru protecţia împotriva grindinei, de pînă la 100 de mii de lei/ha.

Direcţiile de subvenţionare au fost identificate în funcție de priorităţile politicilor promovate de stat, dar şi pentru a spori competitivitatea ramurilor agroalimentare, asigurarea gestionării durabile a resurselor naturale şi dezvoltarea infrastructurii întreprinderilor agricole.

Din contul Fondului de subvenționare a producătorilor agricoli pentru anul 2016 vor fi achitate datoriile la subvenții, acumulate în anii 2014-2015. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în prezent această restanță însumează 263,2 mil. lei față de 1480 de beneficiari, totodată, 44 mil. lei sînt datorii acumulate încă în anul 2014.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?